We niezen verder dan we denken
nieuws
Als we niezen, dan kunnen onze bacteriën tot tweehonderd keer verder belanden dan wetenschappers tot voor kort dachten. Dat toont een onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology aan.
Onderzoekers filmden hoestende en niezende mensen om de beelden vervolgens met een mathematisch programma te analyseren. Hun hamvraag? Hoe ver bacteriën vliegen tijdens zo’n hoest- of niesbui. Daaruit blijkt dat wetenschappers tot nu toe over verkeerde informatie beschikten over deze twee ziekteverschijnselen. Aanvankelijk dacht men dat de grootse speeksel- en slijmdeeltjes het verst belanden. Dat zou echter alleen kloppen als de baan die elke druppel volgt helemaal los staat van de baan die andere druppels volgen, maar zo gaat het niet in zijn werk.
Als we niezen, ontstaat een gaswolk waardoor de banen grote en kleine druppels worden beïnvloed. ‘Ons onderzoek toont aan dat de verschillende deeltjes in de wolk circuleren. De kleine druppels worden rondgeslingerd en komen langzaam op de grond terecht. Door de gaswolk kunnen kleine druppels een veel grotere afstand overbruggen’, zegt onderzoeker John Bush in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Fluid Mechanics.
Concreet betekent dat dat partikels met een diameter van 100 micrometer vijf keer verder kunnen belanden dan men vroeger dacht. Partikels met een diameter van tien micrometer kunnen maar liefst 200 keer verder terechtkomen. Dat kan de besmetting van ziektes negatief beïnvloeden. Deze kleine deeltjes kunnen bijvoorbeeld vaker in aircosystemen belanden, waardoor de ziektekiemen snel worden verspreid.