Sterke band tussen grootouders en kleinkinderen vermindert kans op depressie

123m-grootouders-kind-blij-senior-02-17.jpg

nieuws

Onderzoekers Sara Moorman en Jeffrey Stokes van de Amerikaanse University of Massachusetts Boston hebben aangetoond dat een nauwe, emotionele relatie tussen grootouders en volwassen kleinkinderen een meetbaar effect heeft op het psychologisch welzijn van beide partijen. Dat bleek uit een gegevensanalyse van 376 grootouders en 340 kleinkinderen, die gedurende 19 jaar werden opgevolgd.

Emotionele en functionele betrokkenheid

Voor de studie keken Moorman en Stokes naar twee soorten banden tussen grootouders en volwassen kleinkinderen. De eerste is de affectieve solidariteit, wat zoveel wil zeggen als emotionele betrokkenheid. "Hoe meer emotionele steun grootouders en volwassen kleinkinderen van elkaar krijgen, hoe beter hun psychologische gezondheid", aldus Moorman. Daarnaast analyseerden de onderzoekers het effect van de zogenaamde functionele solidariteit, wat slaat op de praktische hulp. Denk maar aan het uitvoeren van klusjes, het geven van advies of financiële hulp, of het bieden van vervoer. Daaruit bleek dat grootouders die praktische hulp bieden minder vaak in een depressie belanden.

“Grootouders vinden het deprimerend om afhankelijk te zijn”

Opvallend was dat grootouders die alleen zulke praktische hulp krijgen, maar die zelf niet kunnen of willen bijspringen, wél meer depressieve symptomen vertonen. "Als een grootouder hulp krijgt, maar die niet kan geven, voelt hij zich slecht. Grootouders verwachten dat ze hun kleinkinderen kunnen helpen, zelfs als hun kleinkinderen volwassen zijn, en het is frustrerend en deprimerend voor hen om in plaats daarvan net afhankelijk te zijn," zei Moorman. De onderzoekster wil dan ook alle kleinkinderen aanraden om de hulp van oma’s en opa’s sowieso te aanvaarden, zelfs als je eigenlijk geen hulp nodig hebt. “Laat je grootmoeder gerust een cheque uitschrijven op je verjaardag, ook al zit ze in de sociale zekerheid en heb je al jaren een vaste job baan", klinkt het. Moorman vermeldt in haar rapport ook nog een andere conclusie: “De studie bewijst ons dat naast echtgenoten en kinderen ook volwassen kleinkinderen een echte hulpbron kunnen zijn als het gaat om de zorg voor een oudere volwassene."

Lees ook: Tips voor grootouders

Bronnen:
https://academic.oup.com

Lees ook: Zit de levensstijl van je opa in jouw genen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram