Oma’s en opa’s overbelast door zorg voor kleinkinderen

123-senior-grootouders-kleinkind-08-17.jpg

nieuws

Jonge ouders schakelen steeds vaker opa’s en oma’s structureel in voor de zorg voor de (klein-) kinderen. Maar dat is niet zonder risico, zegt Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie aan het RADBOUD UMC in Nijmegen. Zij ziet in haar spreekkamer steeds vaker grootouders die lichamelijk uitgeput zijn door de zorg voor hun kleinkinderen.

De afgelopen drie jaar is dit steeds vaker onderwerp van gesprek, aldus Maas. "Ik hoor verhalen van vrouwen die om half 5 ’s morgens in de auto zitten, om vervolgens enige tijd in de file te staan, alvorens ze een hele dag op hun kleinkinderen moeten passen. Ze geven aan dat het ze eigenlijk te veel is, maar dat ze dit niet goed bespreekbaar durven te maken met hun kinderen. 

Ze zijn moe, komen enerzijds niet toe aan wat meer rust in deze levensfase en anderzijds aan voldoende sporten/bewegen om een beetje fit te blijven. Ze hebben vaak een te hoge bloeddruk, wat weer klachten kan geven van slecht slapen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Als je ouder wordt, dan wordt je conditie minder en ben je vaak minder stressbestendig. Ook spier- en gewrichtsklachten komen meer voor en die zijn van invloed op je tempo."

Volgens Maas moeten grootouders meer aan hun eigen gezondheid denken en zorgen voor voldoende ontspanning. "Gezond oud worden betekent ook dat je af en toe pas op de plaats moet maken. Maak het bespreekbaar met je kinderen."   

Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram