Loop Sneller dan Magere Hein

nieuws De loop- of wandelsnelheid is een veelgebruikte maat voor het fysieke vermogen van ouderen. Uit een artikel dat eerder dit jaar in het Amerikaanse medische weekblad JAMA verscheen bleek bijvoorbeeld dat hoe sneller ouderen kunnen stappen, hoe langer ze leven. 75-plussers die meer dan 1m per seconde aflegden, leefden langer dan verwacht, bij 0,8m per seconde kwam hun overleving overeen met de verwachte overleving, ouderen die slechts 0,6 m per seconde konden stappen overleden sneller dan verwacht.

In een artikel in de kersteditie van British Medical Journal hebben wetenschappers berekend hoe snel men moet kunnen stappen om Magere Hein voor te blijven. De loopsnelheid van Magere Hein is ongeveer 3 kilometer per uur en met een tempo boven de 5 kilometer per uur kunnen ouderen hem voorblijven.

Om de loopsnelheid van Magere Hein te bepalen werd bij 1705 mannen van boven de 70 een looptest afgenomen. De mannen werden gedurende 60 maanden opgevolgd. Tijdens deze periode overleden 266 mannen. De gemiddelde wandelsnelheid was 0,88 meter per seconde. Mannen die sneller stapten dan 0,82 m/s (ongeveer 3 km per uur) hadden 1,23 keer zo weinig kans om te overlijden dan tragere oudjes. Geen van de mannen die aan het begin van het onderzoek sneller stapte dan 1,36 m/s (ongeveer 5 kilometer per uur) overleed.

bron: BMJ 2011, 343: d7679; doi: 10.1136/bmj.d7679

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram