Hebben alle 80+ mannen prostaatkanker?

123-senior-dr-diagn-12-18.png

nieuws

De overgrote meerderheid van de mannen van 80 jaar en ouder heeft inderdaad prostaatkanker. Maar dat is slechts zelden de oorzaak van overlijden, aldus wetenschappers van het universitair medisch centrum UMC Utrecht.

Prostaatkanker is van alle vormen de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De gemiddelde levensverwachting van mannen ligt rond de 83 jaar. Veel mannen die overlijden – of dat nu aan een hartaanval, een hersenbloeding of kanker is - hebben ook prostaatkanker. Naar schatting is dat zo’n 80 procent. Het aantal mannen dat dóór prostaatkanker overlijdt, ligt veel lager: rond de 5 procent. 

Een groot deel van de mannen heeft het dus nooit opgemerkt en er dus helemaal geen last van gehad. Toch wordt er niet gescreend op prostaatkanker, terwijl het een van de meest voorkomende kankervormen is. Screenen op prostaatkanker levert namelijk te weinig op, er overleven niet meer mannen als we wel zouden screenen. 
Daarnaast kan een screening ook voor problemen zorgen. De mannen die prostaatkanker krijgen, zijn vaak al ouder. Als uit hun screening komt dat zij prostaatkanker hebben, willen ze waarschijnlijk geopereerd worden. Echter, op hoge leeftijd is een operatie risicovol. Bij kwetsbare ouderen kan dat behoorlijk ten koste gaan van de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid. Het kan zelfs zijn dat ze die operatie niet overleven.

Laatst bijgewerkt: februari 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram