Grootouder zijn

dossier Heel wat grootouders nemen een groot deel van de zorg op voor hun kleinkinderen, met plezier! Toch blijkt dit allemaal niet zo vanzelfsprekend. Ouders hebben schrik dat de grootouders hun kinderen te veel verwennen, te oudbollig zijn of zich te veel moeien.
Goede afspraken en een overeenstemming over de waarden in de opvoeding kunnen al heel wat problemen vermijden.
Wat kan je doen ?

Adviezen als suggestie

123-grootouders-kind-senior-ouder-170-01.jpg
Geef alleen adviezen als je erom gevraagd wordt en altijd als een suggestie.
Bijvoorbeeld: “Misschien kan je de volgende keer eens proberen je kind een beetje vroeger in bed leggen?” Door een advies in een vraagzin te formuleren komt het veel minder aanvallend over.

Afspraken met ouders en kinderen

Wees duidelijk in wat je wel en niet wilt en maak afspraken. Of je nu mildere of juist strengere regels hanteert, dan bij de ouders, maakt niet zozeer uit. Als je er maar duidelijke afspraken over maakt. Zeker bij kinderen die jonger zijn dan drie jaar is het belangrijk dat je ze niet te veel tegenstrijdige boodschappen geeft. Dat snappen ze immers niet en het maakt hen onzeker. Bij oudere kinderen kan je wat flexibeler zijn.
Die snappen veel beter dat er bij verschillende mensen verschillende regels gelden.
Ze begrijpen perfect dat ze bij opa en oma bijvoorbeeld wat langer mogen opblijven, of dat ze er wat meer mogen snoepen.

Realiseer je dat je kleinkinderen niet jouw kinderen zijn.

Respecteer daarom de opvoedregels van de ouders en wees duidelijk over je eigen huisregels. Onthoud dat jij de grootouder bent, en niet de ouder. Zorg ervoor dat je kinderen altijd bij je terechtkunnen voor raad en advies in hun ouder-zijn, maar dring je niet op. Bekritiseer je kinderen niet om hun opvoedkundige keuzes, zeker niet waar de kleinkinderen bij zijn.

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram