Kinderen en hun rapport

dossier Heeft je kind een goed rapport of valt het tegen? En moet je goede punten belonen of je kind straffen bij een slecht rapport?

Begin altijd met wat goed is

123-kind-rapport-studeren-rekenmach-170_06.jpg
Wanneer je kind thuis komt met zijn rapport, is dat altijd een spannend moment. Een rapport geeft een beeld van de prestaties van je kind het afgelopen schooljaar. Een goed rapport komt niet vanzelf. Voor je kind is het belangrijk dat je als ouder aandacht hebt voor de inzet. Vallen de cijfers tegen? Kijk ook dan eerst naar wat goed gegaan is en naar de inspanningen die je kind deed. Vergelijk niet met broers of zussen maar kijk naar de mogelijkheden van je kind.

Laat je kind aan het woord

Veel ouders bekijken het rapport en geven commentaar, zeker als de resultaten wat tegenvallen. Probeer je oordeel even uit te stellen en laat je kind uitleggen hoe het komt dat hij dit cijfer heeft. Gebruik het rapport als aanknopingspunt voor een gesprek. Wat ziet je kind zelf als oorzaak? Zoek samen met je kind naar mogelijke oplossingen om het de volgende keer beter te doen. Vraag je kind wat je zelf kan doen om te helpen.

Straffen bij een slecht rapport

Zakgeld inhouden, elke dag verplicht een uurtje Frans studeren, niet mee op kamp,…. Vooraleer je je kind straft bij een slecht rapport, is het belangrijk om te weten dat een slecht rapport, herexamens of blijven zitten voor veel kinderen al een straf op zich zijn. Als de punten op het rapport niet goed zijn volgens de mogelijkheden van je kind, is het beter samen te zoeken naar oplossingen in plaats van extra te straffen.
Vind je toch dat je kind een straf verdient omdat het zich niet voldoende heeft ingezet? Weet dan dat een kortdurende straf die je niet te lang uitstelt het meest aangewezen is.

De inzet van je kind belonen

Kinderen moeten studeren voor zichzelf en niet om jou een plezier te doen of voor een beloning. Vooraf een beloning afspreken werkt meestal niet goed. Je kinderen leren niet zelfstandig studeren en krijgen er niet meer zin in school door.
Je kind (blijvend) motiveren is niet gemakkelijk. Een belangrijk principe is dat je beloont voor de inzet van je kind en niet op de resultaten of cijfers. Ook als je kind steeds een goed rapport heeft, blijft het nodig je kind te belonen omdat hij goed gewerkt heeft. Omdat vooral jouw aandacht voor de inzet van je kind belangrijk is, hoeft een beloning dus geen extra zakgeld of een duur cadeau te zijn. Ook een gemeend compliment, een extra dessert of een lievelingstaart zijn mooie beloningen.

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram