Waarom een ‘second opinion’ belangrijk kan zijn

nieuws Wanneer uw arts een behandeling voorstelt, kan het nuttig zijn om een ander arts te raadplegen voor een zogenaamde second opinion, een tweede opinie. Dat zegt de Canadian Medical Association in een advies.

Het advies citeert een aantal onderzoeken die aantonen dat dit belangrijk kan zijn.
• Een onderzoek bij 466 kankerpatiënten toont aan dat bij een derde van de patiënten de tweede opinie afweek van de voorgestelde diagnose of behandeling, en dat in de helft van de gevallen de behandeling of de prognose werd aangepast.

• Een onderzoek bij 800 patiënten die een hals- of hoofdoperatie moesten ondergaan vanwege een tumor, leidde een tweede opinie in 7% van de gevallen tot een andere diagnose. Bij 24% daarvan werd de diagnose aangepast van goedaardig naar kwaadaardig, bij 15% van kwaadaardig naar goedaardig en bij 61% werd de tumorclassificatie aangepast.

• Een onderzoek bij 213 patiënten met een urologische kanker toonde aan dat de tweede opinie in 10% van de gevallen verschilt van de eerste opinie.

bron: CMAJ 2012. DOI:10.1503/cmaj.109-4254

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram