Is sterilisatie omkeerbaar voor een vrouw?

unsplash_buik_darmen_lichaam_vrouw.jpg

dossier Als je je je buik vol hebt van omslachtige anticonceptiemiddelen, en je kinderwens definitief hebt opgeborgen, kan je sterilisatie overwegen. Dat is een medische ingreep waarbij de gynaecoloog je eileiders afsluit, zodat je eicel niet meer bevrucht kan geraken. Sterilisatie wordt een definitieve vorm van anticonceptie genoemd, maar wat als je achteraf spijt hebt van je keuze?

Lees ook: Sterilisatie bij de vrouw

Verschillende soorten sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie sluit de gynaecoloog de eileiders af met ringetjes of met clips. Via een sneetje in de buik gaat hij met een camera de buik in om de baarmoeder, eierstokken en eileiders goed te zien. Vervolgens maakt hij een kleine insnede boven de schaamstreek en plaatst hij de clips/ringen over beide eileiders of hij schroeit de eileiders dicht met een elektrode. De eileiders zijn direct volledig afgesloten, waardoor de sterilisatie onmiddellijk betrouwbaar is. De ingreep verloopt onder algemene verdoving, maar doorgaans mag je dezelfde dag nog naar huis.

Via laparotomie

In een aantal gevallen is een laparoscopische of kijkbuisoperatie niet voldoende en moet er een echte insnede in de buikwand (een laparotomie) worden gemaakt. Naar aanleiding van een bevalling met keizersnede bijvoorbeeld kan een operatie via laparotomie nodig zijn. Bij deze ingreep moet je een nacht in het ziekenhuis verblijven.

Lees ook: Laparoscopie: kijkoperatie van de buikholte

Spijt na sterilisatie
Een sterilisatie is in principe definitief. Je moet dus zeker zijn van je keuze als je de ingreep laat uitvoeren. Toch kan je op een bepaald moment in je leven spijt krijgen omdat je toch een kinderwens hebt. Dan is het mogelijk om een laparoscopische sterilisatie ongedaan te maken via een hersteloperatie of reanastomose. Vroeger gebeurde zo’n hersteloperatie via een open buikingreep of laparotomie, waardoor er niet enkel een groot litteken achterbleef, maar de patiënt ook een aantal weken arbeidsongeschikt was. Tegenwoordig gebeurt deze ingreep via een kijkoperatie of laparoscopie. 

De gynaecoloog zal tijdens een reanastomose proberen om je eileiders te herstellen door de afgebonden, afgeklemde of dichtgeschroeide eindjes eileider opnieuw met elkaar in verbinding te brengen. Als je eileiders ook zijn dichtgebrand bij je sterilisatie, is de kans op een succesvolle operatie kleiner. In dat geval heb je 50% kans om zwanger te worden. Werden er ringen of clips gebruikt, dan bedraagt de kans ongeveer 80%. Wel heb je een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Van de vrouwen die kozen voor een hersteloperatie en nadien zwanger worden, is de zwangerschap bij 2% buitenbaarmoederlijk. Naast de natuurlijke methode van zwanger worden, kan je ook een IVF- behandeling overwegen.

Een hersteloperatie verloopt onder algemene verdoving. Voor de hersteltijd moet je toch een paar dagen rekenen. In die periode moet je zoveel mogelijk proberen te rusten. Dan kan je normaal gezien binnen één tot twee weken je beroepsactiviteiten hervatten, maar dit hangt ook af van het type ingreep dat je liet uitvoeren.

Bronnen:
https://www.dagziekenhuis.be
https://www.healthline.com
http://www.brusselsivf.be
https://www.uzgent.be/nl

Lees ook: Hersteloperatie na sterilisatie van man of vrouw

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram