Meer onderzoek nodig naar slecht sperma | gezondheid.be

Meer onderzoek nodig naar slecht sperma

123-sperm-zaadc-08-15.jpg

nieuws

Met grote regelmaat verschijnen er alarmerende berichten over een daling van de zaadkwaliteit bij mannen. Maar wetenschappelijke kennis daarover schiet nog steeds te kort. Het gevolg is dat zowel diagnose als behandeling vaak terugvallen op kwalitatief slecht onderzoek. Prominente specialisten stelden daarom op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie een rapport op waarin ze onderzochten welke gebieden hiervoor wetenschappelijk onderzocht moeten worden. 

In het rapport is een overzicht opgesteld van de huidige kennis inzake diagnose, behandeling en preventie van de mannelijke onvruchtbaarheid. Daarin werden ook een aantal aandachtspunten gesignaleerd waarop het onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid zich zou dienen te richten. Levensstijlfactoren – zoals obesitas en roken – nemen een prominente plaats in. Daarnaast werd bekeken wat de meest wenselijke manier is om mannen die met onvruchtbaarheid kampen te behandelen.

Een van de opvallendste zaken die in het onderzoek naar voren kwamen, is dat de schaal waarop mannelijke onvruchtbaarheidsproblemen wereldwijd voorkomen nog altijd niet goed in kaart is gebracht. Ook is nog veel te weinig duidelijk wat de relatie is met andere ziektes – waaronder kanker – en met factoren uit het milieu. Onder die laatste noemer valt onder andere de nog omstreden rol van hormoonverstoorders bij het ontstaan van mannelijke onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen, waarvan de extra kosten door sommigen geschat wordt op 15 miljard euro per jaar voor alleen al Europa.

Het rapport beveelt daarom aan meer financiële middelen ter beschikking te stellen om een aantal zaken dringend uit te klaren.

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.