Minder astma door een proper huis

nieuws
Bijna 40% van de astmagevallen bij jonge kinderen zouden kunnen worden voorkomen indien onze huizen properder zouden zijn, zo stelt een onderzoek dat verschijnt in het maartnummer van het internationale vaktijdschrift Pediatrics. Tabaksrook, huisdieren en het gebruik van gas zijn volgens de studie verantwoordelijk voor bijna 40% van alle astmagevallen bij kinderen beneden 6 jaar. De studie onderzocht ruim 8.000 jonge kinderen. Slechts bij één kind op drie werd een familiale voorgeschiedenis van astma vastgesteld, bij twee kinderen op drie moest de oorzaak in de atmosfeer binnenshuis worden gezocht.
De blootstelling aan tabaksrook tijdens en na de zwangerschap bleek het risico op astma met 70% te verhogen. Een huisdier verhoogt het risico met 60%, het gebruik van gas als verwarming of om te koken, betekent een verhoogd risico van 80%. Andere risicofactoren zijn onder meer: vast tapijt, gordijnen, knuffeldieren. Ook bij kinderen die opgroeien in goed geïsoleerde huizen werd meer astma vastgesteld.


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram