Levensverwachting voor mannen stijgt

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De nieuwe gezondheidsindicatoren voor het Vlaams Gewest in 2007 geven een aantal trends weer over sterfte, levensverwachting en doodsoorzaken. Belangrijke vaststelling: de levensverwachting voor mannen blijft stijgen en de kloof tussen mannen en vrouwen verkleint.

De meest opvallende vastellingen op een rijtje:
• 55.836 overlijdens in 2007
• Levensverwachting blijft stijgen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar de mannen benen de vrouwen langzaam bij. Waar de levensverwachting voor een pasgeboren jongetje in 1998 75,1 jaar was steeg die in 2007 tot 77,9 jaar. Dit betekent een toename van 2,8 jaar op 10 jaar tijd of een stijging met bijna 4 maand per jaar.
De stijging van de levensverwachting voor een pasgeboren meisje was iets minder spectaculair: van 80,8 jaar in 1998 naar 82,9 jaar in 2007. Dit betekent een stijging met 2,1 jaar of een stijging met bijna 3 maand per jaar.
• Kloof tussen mannen en vrouwen verkleint
• Vlaanderen staat op het vlak van levensverwachting in de top 5 van Europa, na Italië, Frankrijk, Zweden en Spanje.
• Evolutie in belangrijkste doodsoorzaken: longkanker, borstkanker, hart- en vaatziekten en suïcide blijven de belangrijkste doodsoorzaken. Toch daalt de sterfte door kanker, hart- en vaataandoeningen en suïcide. De sterfte door hart- en vaataandoeningen bij mannen daalde met 28% tussen 1998 en 2007 en bij vrouwen met 27%. De Vlaamse sterftecijfers voor hart- en vaataandoeningen behoren tot de laagste in Europa.
• We stellen een daling vast van het aantal overlijdens door kanker: in 2007 overleden 17% minder mannen en 11% minder vrouwen ten gevolge van kanker dan in 1998. Borstkanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen van 40 tot en met 69 jaar.
• Sinds 2000 sterven jaar na jaar minder mannen door suïcide. Voor mannen stellen we een daling van 24% vast tussen het gestandaardiseerde aantal overlijdens in 2000 en 2007. Dat is duidelijk meer dan de in de gezondheidsdoelstellingen vooropgestelde 8% en bovendien een statistisch significant verschil. Bij vrouwen daalde het percentage overlijdens door suïcide tussen 2000 en 2007 met 14,5%. Toch bevindt Vlaanderen zich nog steeds in het gezelschap van de Europese lidstaten met het hoogste aantal suïcides.
• Tabaksgerelateerde sterfte daalt bij mannen, stijgt bij vrouwen.
Meer info: www.zorg-en-gezondheid.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram