Oordoppen verminderen kans op gehoorschade na festivalbezoek

nieuws Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht. Tijdelijk gehoorverlies komt ruim vijf keer zo vaak voor bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.

Deze studie is het grootste en eerste goed gecontroleerde onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een openlucht muziekfestival.
In de groep zonder oordoppen werd meer tijdelijk gehoorverlies waargenomen: een verslechtering van het gehoor werd gemeten bij 42 procent van de mensen zonder oordoppen en bij slechts 8 procent van de mensen met oordoppen. Dit betekent dat de kans op tijdelijk gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook hadden proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen (tinnitus): 38 procent ten opzichte van 12 procent.
Hoofdonderzoeker prof. dr. Wilko Grolman van het UMC Utrecht zegt: “Met deze studie dragen we bij aan het oplossen van een maatschappelijk relevant medisch probleem. Momenteel gebruiken helaas nog weinig festivalgangers oordoppen. Met deze nieuwe kennis kunnen we hen beter motiveren om oordoppen te gebruiken en kunnen we op deze manier gehoorschade voorkomen.”

MTV Soundkeeper
In een geblindeerde studie met ruim 50 jongvolwassenen werd de effectiviteit van het dragen van oordoppen (de MTV Soundkeepr) onderzocht. Dit type oordoppen beschermt het gehoor door het geluid met 18 decibel te dempen. De helft van de proefpersonen werd gevraagd tijdens het festival oordoppen te dragen, terwijl de andere helft geen oordoppen droeg. Bij alle proefpersonen werd voor én kort na gemiddeld 4,5 uur festivalbezoek een aantal gehoortesten en vragenlijsten afgenomen. Het onderzoek vond plaats tijdens een openlucht muziekfestival te Amsterdam.

Toename gehoorschade
Gehoorschade kan optreden door harde geluiden. Na een muziekfestival of een avond in de discotheek kan er door blootstelling aan een hoog muziekvolume tijdelijke gehoorschade optreden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat herhaalde blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot permanente gehoorschade. Het aantal mensen met permanente gehoorschade groeit al jaren, met name bij kinderen en jongeren. Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal jongeren met gehoorschade de afgelopen 20 jaar met 31 procent is toegenomen.

Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram