Dans mee tegen muco op je sokken!

muco_campagne_2019.jpg

nieuws Elke dag happen 1.319 Belgen naar adem. Op 17 november 2019 startte de Europese Mucoweek. Naar aanleiding daarvan lanceerde de Belgische Mucovereniging naar jaarlijkse gewoonte een nationale campagne om aandacht te vragen voor de ziekte. Dit jaar doen ze dat met de muco move, een uitnodiging om mee te dansen tegen muco. De mucopatiënten geven zelf alvast het goede voorbeeld in het campagnefilmpje, waarin ze op kleurrijke sokken hun beste beentje voorzetten. Bovendien worden die ‘muco socks’ te koop aangeboden. Onder het motto ‘muco sucks, koop nu je muco socks!’, wil de Mucovereniging geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose.

Ongeneeslijke ziekte
Mucoviscidose, kortweg muco, is een levensbedreigende, erfelijke ziekte waar zo’n 1.319 Belgen aan lijden. Door een gendefect hebben mucopatiënten last van abnormaal taai slijmvies – vandaar dat de aandoening ook wel taaislijmziekte genoemd wordt. Dat slijm hoopt zich op in de longen waardoor er een zware hoest, kortademigheid en infecties kunnen ontstaan. Na verloop van tijd kunnen de longen ernstige, permanente schade oplopen. Hoewel muco zich hoofzakelijk in de longen manifesteert, heeft de ziekte vaak ook een impact op de lever, pancreas en darmen.

Muco is een levenslange metgezel: het is een aangeboren en tot nog toe ongeneeslijke ziekte. Patiënten besteden tot vier uur per dag aan een behandeling die erop gericht is symptomen te voorkomen, vertragen of verlichten. Dat kan gaan van aerosoltherapie, kinesitherapie, neusspoelingen en antibiotica tot uiteindelijk zelfs longtransplantatie.

Muco wordt veroorzaakt door een gendefect en is dus niet besmettelijk. Enkel wanneer beide ouders drager zijn van het defecte gen dat muco veroorzaakt, bestaat de kans dat het kind met muco geboren wordt.

Lees ook: Wat als je ongeboren kindje muco heeft? Een getuigenis.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram