Microplastics ook aangetroffen in zeebries

123-h-plastic-zee-rif-vervuiling-01-19.jpg

nieuws Microplastics lijken werkelijk overal te zijn, zelfs in de ‘gezonde zeebries’ zijn grote hoeveelheden van de microscopisch kleine plastic deeltjes aangetroffen. Ook ontdekten wetenschappers onlangs dat onze oceanen en zeeën waarschijnlijk dubbel zoveel microplastics bevatten als voordien werd gedacht. De impact van de partikels op onze gezondheid is nog grotendeels onbekend, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vormen ze op de korte termijn geen gevaar.

Microplastics zijn minuscule stukjes plastic van vijf millimeter of kleiner die de laatste jaren steeds meer de aandacht van onderzoekers trekken. Zo is er bezorgdheid over microplastics die ontstaan door het afbreken van stukken plastic die onze oceanen en zeeën – en de daarin levende organismen – vervuilen. Maar ze komen ook los uit onder meer synthetische kleding, autobanden, verf, plastic flessen,  bewerkte voedingsmiddelen, enz. Sommige worden doelbewust toegevoegd aan onder meer cosmetica. We krijgen de deeltjes constant binnen door te ademen, te drinken en te eten.

Geruststelling WHO

Dat klinkt misschien griezelig, maar is zeker geen reden tot paniek. Vorig jaar nog stelde een rapport van de WHO, op basis van verschillende studies, dat de hoeveelheid microplastics die we binnenkrijgen via het drinkwater voorlopig geen gezondheidsrisico’s inhoudt. De WHO riep wel op tot meer onderzoek, want we hebben nog meer informatie nodig over de invloed op de gezondheid.

Experten richten zich onder andere op de kleinste deeltjes, kleiner dan 1 micrometer, die potentieel het gevaarlijkst zijn omdat ze mogelijk door het celmembraan kunnen dringen en de innerlijke celstructuur beschadigen. Ook vrezen onderzoekers dat microplastics vervuilende stoffen door ons lichaam kunnen transporteren en ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen verspreiden. 

Deeltjes in zeebries

Britse en Franse onderzoekers toonden nu ook aan dat microplastics afgegeven in vervuild water weer terug aan land kunnen komen via de zeebries, die traditioneel nochtans als zeer gezond beschouwd wordt. Ze maakten gebruik van een machine die waterdruppels opvangt en analyseert in combinatie met de windrichting en de snelheid. Aan een strand langs de Atlantische kust in het Franse Aquitaine vonden ze zo dat de zeespray, zeewater dat in de lucht verneveld is, plastic partikels van 5 tot 140 micrometer bevatte. Eerdere studies toonden aan dat microplastics door wind over lange afstanden kunnen worden vervoerd, dus dit heeft niet enkel gevolgen voor kuststreken.

Meer partikels in oceanen

Ondertussen stelde een andere studie, uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, dat de hoeveelheid microplastics in de oceanen en zeeën over de hele wereld waarschijnlijk ten minste twee keer zo groot is als voorheen werd gedacht. Ze kwamen tot die conclusie door het gebruik van een net dat fijnmaziger was dan de netten die voordien werden ingezet om microplastics op te vangen. Door de studie zijn de globale schattingen van microplastics aan de oppervlakte van het water gestegen van tussen de 5 en 50 biljoen deeltjes naar tussen de 12 biljoen en 125 biljoen deeltjes.

Bronnen: 
https://www.ipsnews.be
https://www.theguardian.com
https://www.vrt.be
https://journals.plos.org
https://www.sciencedirect.com

Lees ook: Microplastics in het milieu: een bedreiging voor de volksgezondheid?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram