Kantoorlucht schadelijk voor gezondheid

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws De slechte lucht in kantoorruimtes, openbare gebouwen en auto’s heeft meer invloed op de volksgezondheid dan de vervuiling van de buitenlucht. Dat blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gepubliceerd in het vakblad Environment International.

Aan de hand van de denkbeeldige stad onderzochten de onderzoekers de aanwezigheid van vijf luchtvervuilende stoffen en zes pesticiden. Ook keken ze naar de cumulatieve schade die de stoffen met zich meebrachten. Het gaat steeds om lage concentraties die in de loop der tijd minder worden, maar zeker als je niet goed ventileert, blijven deze stoffen binnen hangen. Daar heb je buiten minder last van. Bovendien brengt 80 procent van de tijd brengen mensen binnenshuis door, dat verklaart ook waarom de blootstelling binnenshuis belangrijker is.

Met name fijnstof, naftaleen en benzeen bleken binnen veel meer invloed op de gezondheid te hebben. Die stoffen komen binnenshuis voor als gevolg van roken, het verbranden van wierook, de open haard enz. Het zijn ook stoffen die uit materialen komen die in huis gebruikt worden zoals tapijt, verf en gipsplaat. Cumulatief waren de stoffen schadelijker dan men op basis van hun afzonderlijke profiel zou verwachten. Omdat mensen een groot deel van hun tijd binnen doorbrengen, heeft het verbeteren van de luchtkwaliteit op kantoor dus meer invloed op de volksgezondheid dan het verminderen van de luchtvervuiling buitenshuis en van bestrijdingsmiddelen op voedsel, aldus de onderzoekers.
Ze raden mensen aan om hun huis, kantoor en school goed te ventileren.

Environment International 2011; 37: 872-81,
doi: 10.1016/j.envint.2011.02.015
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram