Paracetamol relatief effectief middel tegen migraine

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws Paracetamol als monotherapie voor acute migraine is, in vergelijking met een placebo, een effectieve behandeling. Bovendien levert de toevoeging van metoclopramide op korte termijn een werkzaamheid op die vergelijkbaar is met sumatriptan 100 mg oraal. Dat blijkt uit een analyse in het Nederlandse Geneesmiddelenbulletin.

De dosering paracetamol die in de onderzoeken werd gebruikt, was 1.000 mg en die van het meest gebruikte vergelijkende middel, sumatriptan (merkloos, Imigran), was 100 mg. Op alle fronten bleek paracetamol beter te werken dan een placebo. Fonofobie, fotofobie en misselijkheid waren na twee uur met paracetamol significant sterker verminderd dan met placebo.
Ook waren er meer patiënten met paracetamol die na twee uur geen functionele beperkingen hadden dan met placebo.

Het onderzoek toonde aan dat er geen significante verschillen waren in de frequentie van bijwerkingen tussen paracetamol en placebo en tussen paracetamol/metoclopramide en sumatriptan. Met paracetamol monotherapie kwamen geen ernstige bijwerkingen voor. In vergelijking met paracetamol/metoclopramide kwamen bij sumatriptan vaker ernstige bijwerkingen, zoals duizeligheid, misselijkheid en pijn op de borst.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram