Meer vrouwelijk hormoon bij man met migraine

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123-man-migraine-pijn-vergeten-denken-07-18.jpg

nieuws

Mannen met migraine hebben een hoger niveau van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun bloed dan mannen die geen last hebben van migraine. Ook is het mannelijke hormoon testosteron bij hen minder actief. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland gepubliceerd in het vakblad Neurology.

Het is voor het eerst dat wetenschappers aanwijzingen vinden dat geslachtshormonen een rol spelen bij mannen met migraine. De onderzoekers hopen hiermee op de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmogelijkheden.

De onderzoeksgroep vergeleek oestradiol- en testosterongehaltes bij niet-obese mannen die geen medicatie gebruikten. Van hen hadden er 17 migraine, en 22 niet. Bij de migrainegroep vond bloedafname tussen twee aanvallen door plaats. Er volgden bij deze groep dagelijkse afnames tot aan de volgende aanval. Ook vulden zij vragenlijsten in waarin naar symptomen van klinische androgeendeficiëntie werd gevraagd (bijvoorbeeld energiegebrek en verminderd seksueel functioneren).

In vergelijking met de controlegroep was het gemiddelde oestradiolgehalte hoger, zowel absoluut als relatief ten opzichte van het testosterongehalte. De testosterongehaltes verschilden tussen beide groepen niet, maar deze namen in de migrainegroep juist voor de aanval – op het moment dat prodromale verschijnselen optraden – wel toe. Er was bij de mannen met migraine vaker sprake van symptomen die bij androgeentekort kunnen passen, onder andere minder baardgroei.

In de vruchtbare leeftijd komt migraine onder vrouwen drie keer zo vaak voor als onder mannen. Bij vrouwen hangen hormonale veranderingen (bijvoorbeeld door de menstruele cyclus, door zwangerschap of menopauze) samen met verandering in de hoeveelheid migraineaanvallen die zij hebben. Er zijn nog meer verschijnselen die erop wijzen dat geslachtshormonen een rol spelen bij migraine. Deze studie laat zien dat dit mogelijk ook bij mannen het geval is.

Bron:
https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2018/juni/verhoofd-vrouwelijk-hormoon-mannen-migraine/?year=2018&month=5
http://n.neurology.org/content/early/2018/06/27/WNL.0000000000005855
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram