Hoofdpijn door de pil?

nieuws Nogal wat vrouwen die de anticonceptiepil nemen hebben tijdens de stopweek last van een migraine-achtige hoofdpijn. Dit zou bij zowat 1 op 10 pilgebruiksters voorkomen. Het is een gevolg van de lagere oestrogeenspiegels tijdens de stopweek. Dat verklaart ook waarom sommige vrouwen die geen pil nemen juist voor of tijdens de menstruatie een migraine-aanval krijgen.
Volgende methoden kunnen helpen om dat hoofdpijnprobleem op te lossen:
• U kan in overleg met uw arts een lager gedoseerde pil proberen;
• Een andere mogelijkheid is om tijdens de pilvrije week oestrogenen te nemen, transdermaal (één Climara of Dermestril pleister is voldoende) of oraal, bijv. Progynova 2 mg per dag;
• de pil zonder pauzeweek gedurende drie strips aaneen te gebruiken, waardoor geen maandstonden optreden, waarna een stopweek met maandstonden volgt. Hierdoor wordt de frequentie van de klachten verminderd tot vier keer per jaar. Dit kan alleen met een eenfase pil (waarvan de dosering over de hele duur van de cyclus dezelfde is);
• de pil continu nemen, dus zonder stopweek, tot er een doorbraakbloeding komt. Op het moment van de doorbraakbloeding het slikken van de pil een week te onderbreken, en dan opnieuw beginnen. Ook dit kan alleen met de monofase-pil.
• Uw arts kan u ook pijnstillers (Niet-steroidale ontstekingsremmer) voorschrijven, te nemen bij het begin van de onttrekkingsbloeding in voldoende hoge dosis.
Indien de hoofdpijn blijft aanslepen en duidelijk is dat ze te maken heeft met de pil, kan ook overwogen worden om op een ander anticonceptivum over te schakelen, zoals bv. een spiraaltje.


Laatst bijgewerkt: oktober 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram