Check op allergie vóór borstprothese

nieuws Vrouwen die een siliconen borstprothese overwegen, doen er goed aan om eerst hun arts te raadplegen over een mogelijke aanleg voor allergische reacties. Dat adviseert de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat sommige vrouwen na verloop van tijd een soort allergische reactie ontwikkelen, met vage maar soms ernstige klachten zoals borstpijn, chronische moeheid, ochtendstijfheid, spier- en gewrichtsklachten en soms concentratiestoornissen. Dit patroon komt overeen met het zogenaamde ASIA, Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants. Dat is een ontstekingssyndroom gestimuleerd door hulpstoffen, in dit geval de siliconen. Een meerderheid van de vrouwen had al allergische klachten van andere aard, zoals voor huisstofmijt, sieraden en voeding. Hun gevoeligheid voor siliconen is waarschijnlijk genetisch bepaald. De klachten ontstaan vaak pas na 5 tot 7 jaar.

Het IGZ adviseert patiënten die een borstprothese overwegen, dan ook om met hun arts de mogelijkheid van zo’n allergische reactie te bespreken, zeker wanneer ze een of andere allergie hebben, bijvoorbeeld een voedselallergie, een allergie voor huismijt, enzovoorts.
Patiënten met siliconen borstimplantaten die zich melden met lichamelijke klachten moeten onderzocht worden of het mogelijk om een allergische reactie gaat, en eventueel moeten de prothesen verwijderd worden.

De IGZ raadt artsen ook aan om hun patiënten goed te informeren over het feit dat implantaten kunnen scheuren, lekken en dat de kans hierop na gemiddeld tien jaar snel toeneemt, waardoor ze vervangen moeten worden. Dit geldt overigens niet alleen voor borstprothesen, maar ook voor andere siliconen prothesen, zowel bij reconstructieve als bij cosmetische chirurgie.

Meer informatie
www.igz.nl/actueel/nieuws/inspectie_adviseert_check_op_allergie_n_v__r_plaatsing_siliconen.aspx?sgURI=tcm%3a294-61984-4&nodeJump=4
www.internisten.nl/vereniging/informatie/informatie/kleine-groep-vrouwen-mogelijk-gevoelig-voor-silicone-borstimplantaten
 


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram