Eén op twintig studenten slikt Rilatine tijdens examens

nieuws Tijdens de examenperiode drinkt bijna de helft van de Vlaamse studenten cafeïnedrankjes. Dertig procent van de vrouwelijke studenten grijpt dan weer naar vitaminesupplementen tijdens het blokken. Bijna één op twintig slikt het medicijn Rilatine om zich beter te kunnen concentreren. Rilatine is een medicijn voor ADHD-patiënten dat alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar is. Dit blijkt uit Het Grote Studentenonderzoek dat radiozender MNM voerde bij 3.300 Vlaamse scholieren en studenten tussen 13 en 25 jaar.

Ook Nederlandse scholieren gebruiken Ritaline om beter te kunnen scoren tijdens hun eindexamens. De scholieren kopen het van medescholieren met een concentratiestoornis. Dit melden de Nederlandse kranten Parool en Algemeen Dagblad.
Verslavingsinstelling Bouman GGZ noemt het gebruik van Ritaline onder scholieren 'zorgelijk' en waarschuwt voor de risico's, zoals psychische afhankelijkheid. 'Scholieren die dit medicijn gebruiken om beter te presteren, zullen de volgende keer denken: 'ik heb het weer nodig',' reageert woordvoerder Koen Burgerhout.

Bouman GGZ waarschuwt ook voor risico's van gebruik zonder doktersvoorschrift. 'Hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, spanningsklachten en psychische stoornissen zoals angst of depressie. De dosering van het medicijn kan ook heel gevaarlijk zijn.'
Burgerhout pleit voor het ouderwetse medicijn: 'studeren'. 'Scholieren moeten juist leren op een gezonde manier met spanning om te gaan. Dát is ook een onderdeel van het examen.'


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram