Verbod hoestsiroop met codeïne voor kinderen onder 12 jaar

nieuws De Europese Unie heeft beslist om de reglementering van geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid die codeïne bevatten, te verstrengen. Het risico op (ernstige) bijwerkingen zoals ademhalingsproblemen, weegt namelijk niet op tegen de voordelen.

• Codeïnebevattende geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid mogen niet meer worden gebruikt door kinderen jonger dan 12 jaar.
• Bij kinderen en adolescenten tussen 12 en 18 jaar die problemen hebben met de ademhaling wordt codeïne beter niet gebruikt.
• Patiënten van alle leeftijden waarvan bekend is dat zij "ultrasnelle metaboliseerders (ultra-rapid metabolisers)" zijn, wat inhoudt dat ze codeïne zeer snel omzetten in morfine, mogen codeïne niet gebruiken ter behandeling van hoest en verkoudheid, aangezien zij een groter risico lopen op ernstige bijwerkingen van codeïne.
• Moeders die borstvoeding geven mogen geen codeïne gebruiken omdat de baby codeïne via de moedermelk kan binnenkrijgen.
• Ouders en verzorgers die bij een patiënt aan wie codeïne is toegediend één of meer van de volgende symptomen opmerken, moeten stoppen met de toediening van het geneesmiddel en onmiddellijk een arts raadplegen: trage of oppervlakkige ademhaling, verwardheid, slaperigheid, vernauwde pupillen, misselijkheid of braken, obstipatie, en gebrek aan eetlust.

Eerder werden al gelijkaardige maatregelen genomen in verband met pijnstillers die codeïne bevatten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram