Hoestgeneesmiddelen alleen nog op voorschrift

nieuws Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) raadt hoestgeneesmiddelen en neusdruppels af voor kinderen. Vanaf 1 april zijn hoestgeneesmiddelen die codeïne of één van zijn derivaten bevatten, alleen nog verkrijgbaar zijn op voorschrift van een arts. Dit geldt ook voor volwassenen.


Hoestgeneesmiddelen

• De geneesmiddelen die codeïne of één van zijn derivaten (ethylmorfine, dihydrocodeïne en thebacon) bevatten, zullen vanaf 1 april alleen nog verkrijgbaar zijn op voorschrift van een arts. Dit geldt ook voor volwassenen.
Voor producten op basis van codeïne wordt voor volwassenen aangeraden maximaal 3 à 4 keer per dag 15 à 30 mg in te nemen. Voor kinderen kan 0,15 à 0,25 mg/kg per gift aanbevolen worden; dit kan, indien noodzakelijk, herhaald worden, maar de totale dag dosis mag in geen geval meer dan 1 tot 1,5 mg/kg bedragen.
Deze beslissing is gebaseerd op het risico van ernstige ongewenste effecten en van afhankelijkheid bij chronisch gebruik.

• De geneesmiddelen die één van onderstaande actieve bestanddelen bevatten, worden afgeraden bij kinderen jonger dan 6 jaar. Dit moet vanaf 1 juli uitdrukkelijk op de verpakking en in de bijsluiter worden vermeld.
- Antitussiva: dextromethorfaan, pentoxyverine, levodropropizine, noscapine, cloperastine, folcodine en codeïne en zijn derivaten (dihydrocodeïne, ethylmorfine en thebacon);
- Expectorantia: guaifenesine (zoals bijvoorbeeld Actifed New, Balsoclase Antitussivum, Lysotossil, Nortussine Mono, Vicks Expectorant ...).
De doeltreffendheid van deze producten is onvoldoende aangetoond. Daarenboven zijn ernstige ongewenste effecten gerapporteerd, vooral bij jonge kinderen.

Neusdruppels

• Neusdruppels die één van de volgende actieve bestanddelen bevatten: fenylefrine, efedrine, nafazoline en tramazoline, (zoals Rhinathiol Antirhinitis en Rhinospray) worden afgeraden bij kinderen jonger dan 7 jaar. Dit moet op de verpakking en de bijsluiter worden vermeld. Deze neusdruppels kunnen ernstige ongewenste effecten hebben zoals hypertensie en convulsies, ook bij gebruik van de pediatrische vormen.

• De neusdruppels die oxymetazoline of xylometazoline bevatten (zoals Nesivine), met de specifieke pediatrische vormen (0-2 jaar, 2-6 jaar), mogen blijven bestaan.

• Voor alle neusdruppels is het aanbevolen dat hun gebruik van korte duur is (maximum 5 dagen).

• Beter is om zoutoplossingen te gebruiken om de neus te spoelen.

Kindveilige dop
Voor de vloeibare vormen van de geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid (siroop/druppels/neusspray) moet de verpakking kindveilig gemaakt worden met een veiligheidsdop om accidentele inname van het geneesmiddel te vermijden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram