Waarom een 4X4 auto gevaarlijker is

nieuws 4X4 auto’s zijn gevaarlijker voor voetgangers dan gewone auto’s, zo blijkt uit een Britse studie. Niet omdat ze zwaarder zijn, maar omdat ze hoger zijn en de bumper ook hoger zit. Daarom zijn de effecten bij een frontale aanrijding met een voetganger groter. Bij een gewone auto wordt de voetganger meestal geraakt aan de onderbenen, waardoor het slachtoffer voorover kantelt op de motorkap en gewond wordt aan het hoofd en de schouders. Eventueel volgt een bijkomende verwonding wanneer het slachtoffer vervolgens op de grond valt. Bij een aanrijding door een 4X4 ligt de impact hoger, ter hoogte van de bovenbenen of de onderbuik. Hierdoor is het risico op schade aan gevoelige organen veel groter. Bovendien is er sprake van een grotere energietransfer door de hogere impact, waardoor de verwondingen meestal ook ernstiger zijn.
Een andere factor die verklaart waarom met 4X4 auto’s meer en ernstiger ongevallen gebeuren is het feit van een verminderde zichtbaarheid in de directe omgeving van de auto. Dit is vooral een probleem met kleine kinderen en op parkings (bv. van grootwarenhuizen, scholen) en opritten.

bron: British Medical Journal, 2005, p. 287-8

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram