Mannen sneller doof

nieuws Hoe ouder we worden, hoe minder goed we horen. Deze achteruitgang van de gehoorfunctie verloopt bij mannen en vrouwen verschillend. Uit onderzoek aan de University of South Dakota blijkt dat het gehoor van mannen tussen de 20 en 25 jaar een piek bereikt. Daarna gaat het heel langzaam berg af. Vrouwen blijven tot na de overgang over het maximale gehoorvermogen beschikken. Vanaf het 55e levensjaar is er sprake van een plotselinge achteruitgang van deze functie. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat veranderingen in het corpus callosum – de verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft – een rol spelen in de achteruitgang van het gehoorvermogen.
De studie onderzocht een groep van 120 gezonde mannen en vrouwen in de leeftijdsgroepen van 20 tot 25, 35 tot 40, 55 tot 60 en 70 tot 75. Iedere groep onderging drie gehoortesten. Men vond dat mannen vanaf het 30e jaar en vrouwen vanaf het 55e jaar steeds minder goed konden horen. Het verlies van het gehoorvermogen stopt bij zowel mannen als vrouwen rond het 70e levensjaar.


Laatst bijgewerkt: april 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram