Hebben grote mannen meer kans op prostaatkanker?

nieuws Volgens een studie in Groot-Britannië, gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, zou er een verband bestaan tussen de lichaamslengte en de kans op een ernstige prostaatkanker.
De studie analyseerde gegevens van ruim 10.000 mannen tussen 50 en 69 jaar die zich hadden aangemeld bij hun huisarts voor een prostaatonderzoek. Ruim 1.300 mannen bij wie prostaatkanker werd vastgesteld, werden vergeleken met de ruim 8.000 mannen zonder kanker, o.m. wat lengte en beenlengte betreft. Er werden geen betekenisvolle verschillen vastgesteld tussen beide groepen in leeftijd, lengte, beenlengte, BMI, geboortegewicht, ras of aantal broers en zussen. Grote mannen bleken dus niet meer prostaatkankers te hebben dan kleine mannen. Er bestond echter wél een verband tussen de lichaamslengte en de ernst van de prostaatkanker. Bij de 402 mannen met een ernstige vorm van prostaatkanker (Gleason score boven 8), bleek elke bijkomende 10 cm lichaamslengte de kans op kanker met 6 tot 23% te verhogen.
Dit resultaat sluit aan bij eerdere gelijkaardige studies. Volgens de onderzoekers kan dat verband mogelijk verklaard worden door bepaalde invloeden qua voeding en ziekte tijdens de kinderjaren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram