Botontkalking bij mannen is onderschat probleem

nieuws Niet alleen vrouwen, maar ook heel wat mannen lijden aan osteoporose of botontkalking. Bovendien zijn de gevolgen van de ziekte zwaarder voor mannen.
,,Het probleem van osteoporose bij mannen is nog maar weinig bekend, waardoor mannen vaak te lang op de juiste behandeling moeten wachten'', zei Jean-Marc Kaufman van het Universitaire Ziekenhuis in Gent op een persconferentie over osteoporose.
Botontkalking is een ouderdomsaandoening waarbij de botten stilaan afgebroken worden en de kans op breuken toeneemt. Zowat 1 op de 3 vrouwen na de menopauze lijdt aan botontkalking. In België zijn er dat dus 600.000. ,,Per leeftijdscategorie komt osteoporose bij vrouwen ongeveer twee keer zo veel voor als bij mannen: op zestigjarige leeftijd heeft 29 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen met de ziekte te kampen'', legt Kaufman uit. ,,Maar een man van 65 loopt exact hetzelfde risico als een vrouw van 60.'' ,,Doordat mannen de aandoening pas 5 of 6 jaar later krijgen dan vrouwen en minder lang leven, zijn er minder mannen die effectief aan de ziekte lijden. Maar ze hebben er evenveel kans toe.''

,,Bovendien zijn de gevolgen voor mannen bij breuken veel zwaarder dan voor vrouwen. Zo ligt de sterfte door complicaties bij breuken bij hen 10 procent hoger. Bovendien blijken ze ook veel vaker dan vrouwen in een verzorgingsinstelling te moeten worden opgenomen.''

,,Pas de laatste jaren is er in de wetenschappelijke wereld aandacht gekomen voor de ziekte bij mannen en sinds 1 september dit jaar krijgen mannen voor het eerst een geneesmiddel tegen botontkalking terugbetaald. Voordien hadden alleen vrouwen daar recht op'', aldus Kaufman. Medicatie kan de afbraak van de botmassa vertragen en soms zelfs lichtjes doen omkeren. (belga)


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram