Vriend blijven op Facebook slecht tegen liefdesverdriet

nieuws Mensen die via Facebook ‘vriend’ blijven van hun ex-geliefde of de geplaatste berichtjes en foto’s van hun ex blijven volgen, hebben meer last om te herstellen van liefdesverdriet dan mensen die geen virtueel contact meer hebben met hun ex. Dat blijkt uit een Britse studie in het vakblad Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking (http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/cyber.2012.0125).

Naar schatting zou een- tot tweederde van de ex-verliefden nog virtueel contact met elkaar houden via facebook (ofwel geregistreerd blijven als vriend, of regelmatig de publieke delen van de facebookpagina van de ex bekijken).

De studie verzamelde gegevens over gevoelens, verlangens en persoonlijke groei van 464 Facebookgebruikers (waarvan 84% vrouwen) met een relatiebreuk. Ruim de helft daarvan bleef virtueel ‘vriend’ van de ex-partner.

• Mensen die via Facebook ‘vriend’ bleven met hun ex-partner hadden minder negatieve gevoelens en minder seksuele of emotionele verlangens naar hun ex dan degene de Facebook-vriendschap beëindigd hadden.

• Ze hadden wel meer emotionele last om de relatiebreuk te verwerken en gingen minder snel verder met hun eigen leven dan de ‘volgers’ die geen ‘vriend’ meer waren.

De auteurs vermoeden dat bepaalde informatie, verkregen via Facebook, zoals nieuws dat de voormalige partner een nieuwe relatie heeft, het liefdesverdriet kan verergeren. Het lijkt erop dat het ‘virtuele’ leven het ‘echte’ leven bij liefdesverdriet weerspiegelt. Net zoals contact met de ex-partner de persoonlijke groei, genezing en welzijn in het ‘echte’ leven kan belemmeren, kan ‘virtueel’ contact dat ook doen.

Vermijden van contact met de ex-partner, zowel offline als online, is de beste remedie voor een gebroken hart, besluit de studie.


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram