Clinidogs maken patiënten blij

logo-clinidogs-02-18.jpg

nieuws

De hoge aaibaarheidsfactor van de meeste honden en de liefde die ze uitdelen, hebben een therapeutische werking. De vzw Clinidogs heeft als doel zorgbehoevenden een aangenaam moment te bezorgen. Dit gebeurt doordat vrijwilligers met hun hond kosteloos een bezoekje brengen in bijvoorbeeld rust- en verzorgingstehuizen, maar ook in revalidatiecentra, woonzorgvoorzieningen voor volwassenen en kinderen met een beperking en instellingen voor mentaal gehandicapten.

Clinidogs is een vzw die recent werd opgericht en nu al meer dan honderd vrijwilligers telt. Het concept Clinidogs is overgewaaid uit Engeland. Daar bezoeken zo’n 3500 vrijwilligers diverse instellingen en woon- zorgcentra met hun viervoeter.

Huisdieren beïnvloeden de levenskwaliteit op een positieve manier. Honden schenken onvoorwaardelijke liefde, want een hond maakt geen onderscheid tussen jong of oud, gezond of ziek, wel of niet kunnen lopen, praten of horen. De therapeutische werking, zowel fysisch als mentaal, van een hondenbezoekje werd al verschillende keren wetenschappelijk bevestigd. 

“De zorgsector staat zwaar onder druk en vaak hebben verpleegkundigen de tijd niet meer om nog een praatje te slaan met de bewoners. Wij willen dit hiaat voor een deel invullen. We merken dat de bezoeken van een clinidog echt wel een verschil kunnen maken: er wordt een glimlach op het gezicht getoverd, de interactie tussen bewoners verbetert, bepaalde gedragsproblemen verminderen, het humeur krijgt een boost… Mensen kijken uit naar deze bezoekjes”, aldus initiatiefnemer Philip Verbrugghe. 

De honden die worden ingeschakeld hoeven geen specifieke ‘opleiding’ achter de rug te hebben. Alle rassen die een hoge aaibaarheidsfactor bezitten, sociaal en verzorgd zijn, kunnen in aanmerking komen. 

De peter van Clinidogs is een bekend gezicht: acteur Pol Goossen, dierenliefhebber in hart en nieren. 

bron: Meer info op de website www.clinidogs.be.

Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram