Minder uitzaaiingen borstkanker bij vroegtijdige opsporing

123-vr-oz-borstca-zw-w-170-12.jpg

nieuws Borsttumoren die zijn opgespoord tijdens een bevolkingsonderzoek zijn over het algemeen kleiner dan tumoren die daarbuiten aan het licht zijn gekomen. Ook hebben ze minder vaak uitzaaiingen naar de lymfklieren, zo blijkt uit een literatuuranalyse in Breast Cancer Research and Treatment. Dit is van belang omdat vermindering van uitzaaiingen leidt tot evenredige vermindering van sterfte door borstkanker.

De toename in risico op uitzaaiingen met toenemende grootte geldt zowel de tumoren die tijdens het bevolkingsonderzoek werden opgespoord als de tumoren die werden ontdekt naar aanleiding van klachten. Dat kan erop wijzen dat het vaak gehoorde bezwaar tegen borstkankerscreening – dat langzaam groeiende, ongevaarlijke tumoren een grotere kans hebben om opgespoord te worden in een screeningsprogramma dan snel groeiende, agressievere tumoren- niet klopt.


Laatst bijgewerkt: april 2013
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram