Betere overlevingskansen na kanker

nieuws In de afgelopen 10 jaar zijn de overlevingskansen van kanker gestegen voor Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kankerregister. De 5-jaarsoverleving voor alle kankers is tijdens het laatste decennium (vergelijking 1999-2003 met 2004-2008) bij mannen gestegen van 55 naar 61% en bij vrouwen van 65 naar 68% . Redenen hiervoor zijn de toename van vroegtijdige diagnoses die een betere overleving met zich meebrengt, screeningsprogramma’s (borst-, baarmoederhals- en dikkedarmkanker), de verbetering van de diagnostische technieken, de meer effectieve behandelingen en de behandelingsstrategieën.

De 5-jaarsoverlevingskansen variëren sterk naargelang het type kanker, gaande van een lage kans op 5 jaarsoverleving (bv. long-, longvlies- en pancreaskanker), een middelmatige kans (bv. strottenhoofd-, dikkedarm-, en baarmoederhalskanker) tot een grote kans om 5 jaar te overleven (melanoma, prostaat-, borst-, teelbal- en schildklierkanker). Concreet wil dit zeggen dat iemand die teelbalkanker krijgt 96% kans heeft om 5 jaar na diagnose nog te leven, iemand met dikkedarmkanker 63% en iemand met longvlieskanker slechts 5%.

De uitgebreidheid van de ziekte op het ogenblik van de diagnose (het ziektestadium) is eveneens bepalend voor de prognose. Hoe vroeger de tumor ontdekt en behandeld wordt, des te hoger de overlevingskans voor de patiënt is.
De resultaten voor het maligne melanoma illustreren dit goed.

Als deze tumor bij een vrouw in stadium I ontdekt wordt, is de 5-jaars overlevingskans bijna 100%, voor stadium IV is dit slechts 28%. Dit onderstreept het belang van vroegtijdige diagnose.
Overlevingscijfers kunnen zeer confronterend zijn voor personen die de diagnose kanker krijgen. Toch zijn overlevingscijfers een belangrijk instrument voor de gezondheidszorg, kankerspecialisten en zorgverstrekkers voor het evalueren van de resultaten en de kwaliteit van de behandeling.

Laatst bijgewerkt: april 2021
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram