Hoestsiropen zinloos

nieuws Een nieuwe Amerikaanse studie heeft andermaal aangetoond dat de klassieke hoestsiropen geen enkele zin hebben bij nachtelijk hoesten van kinderen. Twee klassieke ingrediënten van die hoestsiropen, dextromethorfan en diphenhydramine (een antihistaminicum) zijn niet efficiënter zijn dan suikerwater. De studie onderzocht 100 kinderen tussen 2 en 18 jaar met bovenste luchtweginfecties.

In het Geneesmiddelenrepertorium van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie wordt gesteld dat hoest in de meeste gevallen geen medicamenteuze behandeling vereist. Antitussiva hebben enkel een symptomatische werking en zijn niet vrij van ongewenste effecten. Ze dienen gegeven te worden wanneer ze het meest nodig zijn, in de regel vóór het slapen gaan. Doeltreffendheid is enkel duidelijk aangetoond voor de narcotische antitussiva en voor dextromethorfan, en dan nog slechts bij volwassenen. Bij kinderen, vooral deze jonger dan 5 jaar, gebruikt men best geen antitussiva gezien de doeltreffendheid bij deze leeftijdsgroep niet bewezen is, en gezien de mogelijkheid van ernstige ongewenste effecten. Het is belangrijk de ouders te adviseren het kind goed te voeden en te zorgen voor een adequate vochtinname. Men moet de ouders wijzen op de alarmtekenen van pneumonie en andere ernstige ziekten.

Lees ook: Hoest en hoestsiropen

bron: Pediatrics, juli 2004

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram