Een op vier kinderen in EU te zwaar

obesitas-m.jpg

nieuws Een kind op vier in de Europese Unie is te zwaar. Hun aantal groeit met ongeveer 400.000 per jaar. Overgewicht is een enorm gezondheidsrisico, aldus Europees Commissaris van Gezondheid Marcos Kyprianou. Uit de gegevens van de International Obesity Task Force (IOTF) blijkt dat de omvang van het obesitasprobleem in Europa mogelijk is onderschat doordat in sommige landen niet alle gevallen worden geregistreerd, en dat mogelijk meer dan 200 miljoen volwassen in de EU kampen met overgewicht of obesitas.
“Obesitas grijpt in Europa in rap tempo om zich heen en dit levert niet alleen groot gevaar voor de volksgezondheid maar ook hoge economische kosten op. Ons continent heeft te maken met een obesitasepidemie die net zo ernstig is als die in Noord-Amerika. Ik maak mij vooral zorgen om de voortdurende toename van overgewicht en obesitas onder schoolkinderen”, aldus commissaris Kyprianou.
De toename van obesitas, met name onder jongeren, wordt door gezondheidsdeskundigen als verontrustend gezien. Obesitas verhoogt het risico op tal van ernstige ziekten, waaronder hartaandoeningen, verhoogde bloeddruk, beroertes, luchtwegaandoeningen, artritis en bepaalde vormen van kanker. De obesitasepidemie in Europa is al in verband gebracht met het groeiend aantal mensen met type 2-diabetes. Slechte eetgewoonten en een gebrek aan beweging behoren tot de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken in Europa, en obesitas is verantwoordelijk voor tussen de 2% en 8% van de ziektekosten.
Kyprianou heeft ook aangekondigd dat hij samen met het bedrijfsleven en consumentenorganisaties, gezondheidsdeskundigen en politiek leiders actie zal ondernemen om de obesitasepidemie in Europa te lijf te gaan. Het actieplatform zal zich richten op vrijwillige acties op het gebied van consumentenvoorlichting en –educatie, marketing en reclame, het stimuleren van lichaamsbeweging, de samenstelling van levensmiddelen en portiegrootte.
Het Europees Actieplatform voor voeding en lichaamsbeweging bestaat uit de belangrijkste vertegenwoordigers op EU-niveau van de levensmiddelen-, detailhandel-, catering- en reclamebranche, de consumentenorganisaties en de NGO’s op het gebied van gezondheid.
In de komende maanden zullen de leden van het actieplatform met actieplannen komen over de activiteiten die zij zullen ondernemen om een gezonder voedingspatroon te promoten en mensen te stimuleren meer te bewegen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram