7 tekenen dat je kind nog niet klaar is voor zindelijkheidstraining

dossier Jij hebt het misschien gehad met die luiers, maar dat wil niet zeggen dat je kindje klaar is voor de zindelijkheidstraining. Als je één of meerdere zaken uit onderstaande lijst herkent, laat je het potje beter nog even in de kast.

Je kind wordt nog niet gek van vieze luiers

Als kinderen zich storen aan hun vieze luiers, weet je dat het een goed moment is om hen zindelijk te proberen maken. Kinderen die nog geen last hebben van vieze luiers, zitten vaak nog niet te wachten op het potje, omdat zij nog geen 'motivatie' hebben.

De luier van je kind is continu nat

Kinderen die voortdurend plassen, hebben nog een te zwakke blaas om zonder luier rond te lopen. Als een kind twee uur (of langer) zijn plas kan ophouden kun je beginnen met zindelijkheidstraining. Als dat nog niet het geval is, kan je beter geduldig afwachten.

Je kind toont geen interesse in het potje

Je hebt het potje ondertussen al meerdere malen geïntroduceerd, maar de interesse blijft uit. Als je kleintje erop zit en na een lange tijd nog steeds voor zich uitstaart, weet je dat je nog te vroeg bent. Oefening baart kunst, maar soms heb je gewoon wat geduld nodig.

Je kind kan nog niet stilzitten

Kinderen hebben vaak moeite met stilzitten: ze gaan alle kanten op en zijn continu druk in de weer. Is jouw kind ook nog zo rusteloos? Dan is 'ie naar alle waarschijnlijkheid nog niet klaar voor het potje. Dat wiebelig zooitje wil je liever vermijden, dus kies voorlopig nog maar even voor pampers.

Je kind kan zelf zijn broek nog niet uitdoen

Waarschijnlijk loop je vaak hand in hand, heen en weer, naar het toilet met je kleintje. Jullie oefenen ‘naar de wc gaan’ en dan help je je peuter. Na een tijdje zal deze routine werken, maar denk eraan dat je kleintje ook zelf moet leren om zijn of haar broek uit te trekken.

Je kind is bang voor het potje

Sommige kinderen vinden het doodeng om op het potje te gaan zitten. Ze vinden dat gat maar niks en vertrouwen het niet. Als dat het geval is, duurt het wat langer om hen zover te krijgen. Zet het potje dan gewoon in de speelkamer, zodat ze 't spelenderwijs kunnen ontdekken. Voor je 't weet, kruipt 'ie erop.

Veel verandering

Misschien verwelkomen je partner en jij een tweede kindje, gaan jullie verhuizen of heerst er veel stress. Die elementen veroorzaken behoorlijk wat prikkels waardoor je kind al te veel aan zijn of haar hoofdje heeft om zich met zindelijkheidstraining bezig te houden. Je wacht beter even tot de rust is teruggekeerd. Lees ook: Gaat je peuter pas om middernacht slapen? Dit kan je eraan doen  


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram