Tweetaligen doen het beter

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Canadees onderzoek met mensen die een tweetalige opvoeding in het Engels en Frans genoten hebben, toont aan dat een tweetalige opvoeding positieve gevolgen heeft voor het functioneren van de hersenen. Een onderzoek aan de Universiteit Gent vond dezelfde resultaten in België met een belangrijke nuance. Mensen die zowel in het Nederlands als het Frans tweetalig zijn opgevoed doen het beter op allerlei computertaken dan mensen die niet tweetalig zijn opgevoed, maar enkel en alleen als die personen tot op heden beide talen dagelijks door elkaar gebruiken.

Wanneer mensen die tweetalig zijn opgevoed beide talen niet door elkaar gebruiken (e.g. op school Frans en thuis Nederlands spreken) presteren ze evengoed op allerlei computertaken dan mensen die niet tweetalig zijn opgevoed.

Dit onderzoek toont dus aan dat een tweetalige opvoeding niet alleen een meerwaarde is in het dagelijks leven, maar ook verbeterde hersenfuncties veroorzaken wanneer beide talen actief en continue door elkaar gebruikt blijven worden.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram