Matig drinken vermindert aantal hersencellen

nieuws Sociaal drinken zou wel eens veel slechter kunnen zijn dan doorgaans wordt aangenomen.

Nieuw onderzoek aan de Amerikaanse Rutgers University in het vakblad Neuroscience toont namelijk aan aan dat ook matig drinken niet zo onschuldig is. Mensen die tijdens de week dagelijks een paar glazen drinken, gaan tijdens het weekend vaak meer drinken, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.

Proeven bij ratten tonen aan dat een alcoholconsumptie die vergelijkbaar is met 3 à 4 glazen voor vrouwen en 5 glazen voor mannen, wat neerkomt op 0,08 pro mille alcohol in het bloed, geen noemenswaardige invloed heeft op het gedrag of de leercapaciteiten van die ratten. Maar in vergelijking met alcoholvrije ratten vermindert de vorming van nieuwe hersencellencellen in de hippocampus met 40% bij de ratten die alcohol kregen. De hippocampus is een deel van de hersenen waar continu nieuwe hersenencellen worden gevormd en dat vooral betrokken is bij het opslaan van nieuwe herinneringen. Indien door regelmatig alcoholgebruik het aantal hersencellen substantiëel vermindert, kan dit volgens de onderzoekers op de lange termijn verstrekkende gevolgen hebben voor de werking van de hersenen en kan dit leiden tot negatieve effecten op het leervermogen en het geheugen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram