Kanker van de mondholte: enkel behandeling in gespecialiseerd ziekenhuis

mond-tanden-kijken.jpg

nieuws Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het College voor Oncologie een klinische richtlijn over de behandeling van kankers van de mondholte. Mondholtekankers (kankers aan bv. lip, tong en mondbodem) worden jaarlijks bij ongeveer 750 nieuwe patiënten vastgesteld, , meestal zestigers. De kankers gaan vaak gepaard met een geschiedenis van roken en alcoholgebruik. De kansen op genezing zijn niet zo gunstig: na 5 jaar is ongeveer de helft van de patiënten nog in leven.

Omdat het zeldzame en complexe kankers zijn, moeten ze worden behandeld door een multidisciplinair team van ervaren zorgverleners in een gespecialiseerd ziekenhuis. De zorgverlening is zeer ruim: ze omvat ook tandzorg, logopedie, voedingsadvies en psychologische ondersteuning, want de behandeling heeft vaak een impact op het spraak- en slikvermogen, en kan leiden tot misvorming van aangezicht en hals. De behandeling van elke patiënt moet binnen het kader van een multidisciplinair oncologisch consult (MOC) worden besproken waaraan mond-en kaakchirurgen, neus-, keel- en oorartsen, radiotherapeuten, oncologen, pathologen en radiologen best deelnemen. Deze specialisten kunnen aanzienlijk bijdragen tot een betere levenskwaliteit van de patiënt.

Bij hoofd-en halskankers in het algemeen zijn nazorg en revalidatie zeer belangrijk. De huisarts van de patiënt kan daarbij een centrale rol spelen. De zorgcontinuïteit moet worden verzekerd door een samenwerking tussen het ziekenhuis en het thuiszorgteam.

Zorg centraliseren in ervaren ziekenhuizen
Vandaag behandelt elk ziekenhuis kankers aan de mondholte, terwijl ze toch zeldzaam en complex zijn. Het KCE pleit voor een zorg die enkel wordt gegeven door ziekenhuizen die voldoende expertise aan boord hebben (‘referentiecentra’). Deze referentiecentra kunnen een netwerk opbouwen met de kleinere ziekenhuizen (‘perifere centra’), dichterbij de woonplaats van de patiënt, waar deze dan terecht kan voor de minder complexe zorg, die wordt gegeven onder toezicht en in overleg met het referentiecentrum. Op die manier wordt een optimale, gelijkwaardige zorg voor alle kankerpatiënten verzekerd.

De richtlijn over mondholtekankers zal worden gevolgd door een tweede richtlijn over keelkankers (farynx en larynx), die in 2015 zal worden gepubliceerd. Nadien zal het KCE kwaliteitsindicatoren voor hoofd-en halskankers ontwikkelen.

Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram