Gebruik een auto-injector bij een allergische reactie

nieuws Bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld een wespen- of bijensteken of voor bepaalde voedingsmiddelen en die het risico lopen op een ernstige allergische reactie (een anafylactische reactie) moeten altijd een auto-injector of noodpen met adrenaline (Epipen, Jext) bij zich hebben om zich zelf te kunnen inspuiten. Een anafylactische reactie is gevaarlijk en kan in het ergste geval dodelijk zijn.

Wat zijn de verschijnselen bij een anafylactische reactie?

• Jeuk, vaak met uitgebreide roodheid van de huid en galbulten;

• Zwelling, dikker worden van oogleden, lippen, keel, handen of elders;

• Maag-darmklachten: pijn, misselijkheid, braken, diarree;

• Ademhalingsproblemen: druk op de borst, piepende ademhaling, kortademigheid, blauwe lippen, heesheid, moeite met praten en slikken;

• Duizeligheid, verminderd aanspreekbaar zijn, wegraken.

Wat moet u doen bij een anafylactische reactie?

Bij een geringe reactie, dat wil zeggen wanneer u alleen last heeft van roodheid en jeuk, kunt u afwachten of een antihistaminetablet innemen. Dat is een pil die de allergische reactie vermindert. Als u twijfelt, kunt u het beste uit voorzorg naar een arts of naar de spoedeisende hulp gaan.

Bij een heftige reactie zoals zwelling van de keel of kortademigheid of de neiging tot flauw vallen, moet u de noodpen gebruiken.

Het kan zijn dat de reactie pas na een paar minuten optreedt. Haal toch altijd het beschermkapje van de pen en wacht een eventuele allergische reactie af. Als de reactie zich beperkt tot de steekplek of als alleen uw huid reageert, hoeft u de noodpen niet te gebruiken. Doe het beschermkapje dan weer op de pen.

Zodra de reactie zich uitbreidt buiten de huid, dat wil zeggen als er duidelijk zwelling van de keel of kortademigheid of een neiging tot flauwvallen optreedt, moet u de adrenaline auto-injector gebruiken.

Hoe werkt de noodpen?

De auto-injector bevat adrenaline (of epinefrine).
• Verwijder de veiligheidsdop.

• Plaats de pen met de kant waar de naald zit, loodrecht op uw bovenbeen. Als het snel kan, bovenbeen bloot maken, zo niet door de kleren heen.

• Duw op de pen zodat de naald eruit schiet (‘klik’) en houd de pen tien seconden op uw been gedrukt zodat de adrenaline in uw lichaam terechtkomt. Dit gebeurt automatisch.

• Trek de naald er loodrecht uit en masseer de plek gedurende tien tellen.

• Waarschuw na gebruik zo snel mogelijk uw huisarts of bel 100 of 112. Het effect van de spuit is maar tijdelijk, u moet dus altijd nog door een arts worden beoordeeld en eventueel verder worden behandeld.

Als u de adrenaline auto/injector ten onrechte gebruikt, dus zonder dat er een anafylactische reactie is, dan is dit meestal geen probleem. U krijgt gedurende enige minuten misschien hartkloppingen en mogelijk hoofdpijn, alsof u hevig bent geschrokken.

De Epipen is slechts één keer bruikbaar. Als de naald in de pen naar buiten is gekomen, moet u een nieuwe aanschaffen.
De Epipen is alleen te verkrijgen als deze is voorgeschreven door uw huisarts of specialist.

Leer de noodpen gebruiken

U kunt aan uw arts of apotheker een noodpen trainer vragen. Deze oefenpennen ("Epipen Trainer" voor Epipen® en de "Jext Simulator" voor Jext®) bevatten geen naald of epinefrine, en kunnen door de arts of apotheker gratis besteld worden bij de firma Meda ("Epipen Trainer", zie www.medapharma.be ) of de firma ALK ("Jext Simulator", zie www.life-saver.org ).
Met de trainer kunt u oefenen om ervaring te krijgen, zodat u snel kunt handelen als dat nodig is.

Zorg er ook voor dat familieleden en indien mogelijk de kinderen en andere direct betrokkenen kunnen omgaan met de injectiespuit.
Op volgende website vindt u een demonstratie hoe u de noodpen moet gebruiken: www.youtube.com/watch?v=tjILFYPE3Uw

Kader

Noodpen: hoe gebruiken?
Plaats de pen met de kant waar de naald zit, loodrecht op uw bovenbeen. Als het snel kan, bovenbeen bloot maken, zo niet door de kleren heen. Duw op de pen zodat de naald eruit schiet en houd de pen tien seconden op uw been gedrukt zodat de adrenaline in uw lichaam terechtkomt. Nogmaals Epipen gebruiken indien geen beterschap na 5 minuten.
Waarschuw na gebruik zo snel mogelijk uw huisarts of bel 100 of 112. Het effect van de spuit is maar tijdelijk, u moet dus altijd nog door een arts worden beoordeeld en eventueel verder worden behandeld.
Als u de adrenaline auto/injector ten onrechte gebruikt, dus zonder dat er een anafylactische reactie is, dan is dit meestal geen probleem, u merkt dat u gedurende enige minuten hartkloppingen krijgt en mogelijk hoofdpijn, alsof u hevig bent geschrokken.
De Epipen is slechts één keer bruikbaar. Als de naald in de pen naar buiten is gekomen, moet u een nieuwe aanschaffen.
De Epipen is alleen te verkrijgen als deze is voorgeschreven door uw huisarts of specialist.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram