Meer spier- en gewrichtsklachten bij senioren door tablet

Fotolia_senior-koppel-tablet-natuur-blij-19-15.jpg

nieuws Betekende RSI vroeger vooral een muisarm, nu zijn dat een tablet-nek en smartphone-pols, veroorzaakt door het toenemende gebruik van mobiele apparaten. Ook senioren hebben inmiddels de tablet en smartphone omarmd en lopen daardoor risico op spier- en gewrichtsklachten. Uit recent onderzoek van SeniorWeb blijkt dat 14% van de senioren met een tablet en/of smartphone weleens klachten of pijn ervaart door het gebruik van deze apparaten.
Gebruikte 75% van de senioren in 2011 nog een desktop, in 2014 is dit nog maar 61%. Terwijl het gebruik van tablets in diezelfde periode van 5% naar maar liefst 56% is gestegen. Inmiddels gebruiken ook vier op de tien vijftigplussers een smartphone en een kwart een e-reader.

Deze apparaten worden steeds vaker en ook voor langere tijd gebruikt. Maar vaak niet op een verantwoorde manier, wat tot klachten kan leiden. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen. De meeste senioren (63%) blijken dagelijks meer dan 1 uur actief te zijn op hun tablet en/of smartphone en 27% is dat meer dan 2 uur. Een kleine groep respondenten (5%) gebruikt deze apparaten zelfs meer dan 4 uur per dag. Zij lopen dan ook het grootste risico op lichamelijke klachten.

Senioren ervaren vooral klachten/pijn door het gebruik van de tablet (13%). Het gebruik van smartphones geeft minder vaak klachten (5%), waarschijnlijk omdat men deze minder intensief gebruikt. Respondenten geven aan met name last van nek (58%) en schouder (44%) te hebben, gevolgd door pols (33%) en hand/vinger (29%). Volgens ergonomen is de vermoeidheid en overbelasting in juist deze lichaamsdelen heel logisch. Want vaak zit, of hangt, men op de bank met het hoofd voorovergebogen naar het scherm te kijken. Daarbij houdt men veelal de tablet of smartphone in de ene hand, terwijl men met de andere hand druk aan het swipen en tikken is op het scherm. Deze houding in combinatie met het urenlange gebruik kan leiden tot de nieuwe RSI-klachten: tablet-nek en smartphone-pols.

Laatst bijgewerkt: april 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram