GSM of mp3-speler is niet gevaarlijk voor pacemaker

nieuws Mensen die een ingeplante pacemaker of defibrillator (ICD) dragen, hoeven zich geen zorgen te maken over hun GSM of een andere draadloze telefoon, en evenmin over hun MP3-speler. Met oudere toestellen van voor 1990 waren wel problemen mogelijk, maar die toestellen zijn nu zo goed als verdwenen.

Meestal wordt wel nog altijd aangeraden :
• om de GSM of MP3-speler minstens 10 of 15 cm van de pacemaker te houden,
• om de GSM aan het tegenovergestelde oor te houden (is de pacemaker aan de linkerkant ingeplant, dan belt u aan de rehterkant)
• om het toestelletje niet te bewaren in een binnenzak of een borstzak aan de kant waar de pacemaker of defibrillator is ingeplant.
Ook andere elektrische en elektronische toestellen zijn bij normaal gebruikt veilig. Dat geldt bv. voor inductiekookplaten, magnetrons, luidsprekerboxen, de zenders van radio-amateurs, boormachines, kettingzagen, enz. Wel moet men vermijden dat de mogelijke storingsbron vlak bij de pacemaker wordt gehouden. Dus niet met uw borst tot vlak tegen de boormachine leunen. Bepaalde professionele toestellen met zware transformatoren kunnen wel problemen geven. Raadpleeg daarover vooraf uw arts.
In het algemeen wordt trouwens aangeraden om minstens 15 cm verwijderd te blijven van elektrische toestellen en apparaten die een sterke magneet bevatten. Bij het sleutelen aan de auto is het bijvoorbeeld verstandig om niet de ontsteking, bobine en bedrading te leunen of er direct boven te hangen. Elektrisch beweegbare relaxzetels worden afgeraden als er magneten in de rugleuning zitten. Massagezetels of –apparatuur met magneten worden eveneens afgeraden.

De beveiligingssystemen op luchthavens en antidiefstalsystemen in banken, winkels, bibliotheken, enz. vormen normaal geen probleem.
U kunt het beste in een normaal tempo door de poortjes lopen, waarbij u het vermijdt bij de detectiesystemen te blijven hangen of er tegenaan te leunen. Als u zich duizelig voelt of een snelle of onregelmatige hartslag krijgt, (hartkloppingen) wanneer u in de nabijheid van een beveiligingssysteem bent, moet u alleen maar van het systeem weg gaan. Uw pacemaker zal onmiddellijk weer normaal functioneren.

Als de metalen behuizing die om uw pacemaker zit het detectiesysteem van een luchthaven activeert moet u twee dingen doen:
• Toon uw pacemaker-identiteitskaart. Als u naar internationale luchthavens gaat, is het verstandig een kaart in 6 talen bij u te hebben, waarop staat: "Ik heb een geïmplanteerde hart-pacemaker, die uw metaaldetectiesysteem zou kunnen activeren."
• Vraag om een handmatig doorlichtingsapparaat om u het veiligheidssysteem te laten passeren, waarbij u duidelijk aangeeft dat het apparaat niet voor langere tijd in de buurt van uw pacemaker gehouden dient te worden.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn ook de meeste medische behandelingen (waaronder röntgenfoto's, tandheelkundige behandelingen, enz) mogelijk. Een MRI-scan is in principe niet mogelijk. Raadpleeg wel altijd uw arts voor u een dergelijke behandeling ondergaat en verwittig de behandelende arts altijd dat u een pacemaker draagt voor u enige behandeling ondergaat.


Laatst bijgewerkt: september 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram