Keizersnede verhoogt kans op allergie

123-p-baby-geboort-beval-170-6.jpg

nieuws Kinderen die via een keizersnede worden geboren, hebben een verhoogde kans op allergieën. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in het tijdschrift Gut.

Zij bestudeerden 24 kinderen van twee jaar oud. 9 werden geboren met een keizersnede, 15 op de natuurlijke manier. De kinderen die geboren werden met een keizersnede hadden een veel armere darmflora dan de kinderen die op natuurlijke wijze ter wereld kwamen. Vooral de hoeveelheid en de variëteit van bacteriën die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en waarvan wordt aangenomen dat ze beschermen tegen allergieën, was veel lager.

Tijdens een natuurlijke geboorte wordt het kind blootgesteld aan de bacteriën van de moeder, wat een goede start is voor een diverse dramflora. Bij kinderen die via een keizersnede ter wereld komen, zijn de darmen bij de geboorte steriel.

Momenteel onderzoek de wetenschappers of het zin heeft om baby’s die via keizersnede worden geboren onmiddellijk na de geboorte te ‘besmetten’ met de darmflora van hun mama door hun gezichtjes in te smeren met secreties uit de vagina. Ook wordt onderzocht of de darmflora van deze kinderen kan gestimuleerd worden door hen niet uitsluitend borstvoeding te geven, maar vanaf jonge leeftijd vaste voeding te geven.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram