Vleesvervangers missen voedingswaarde vlees

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Geen enkele vleesvervanger levert volledig de essentiële voedingsstoffen als eiwitten, ijzer en vitamine B12 die vlees wel heeft. Ze maken hun naam als vervanger van vlees dan ook niet waar. Bovendien bevatten de meeste van deze producten te veel zout.
Dat stelt de Nederlandse Consumentenbond na onderzoek van 30 vleesvervangers (groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten). Gelet werd op voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12.

Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, schieten alle producten op de onderzochte gebieden op één of meerdere punten tekort, en maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Vitamine B12 zit in alle producten heel weinig. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt, zit wel minder verzadigd vet dan in rundgehakt, en het is erg zout.

Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstukjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram