Risico Schmallenbergvirus voor mensen lijkt klein

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat herkauwers kan ziek maken en dat sinds eind vorig jaar in België en in de ons omringende landen is opgedoken.

Dit virus kan leiden tot de geboorte van misvormde lammeren van schapen en geiten en kalveren. Dit virus was tot nu toe onbekend, maar het vertoont gelijkenissen met bepaalde exotische virussen uit Oceanië, Australië en Afrika. Het virus wordt, net als blauwtong, overgezet door culicoïdesmugjes (knutten). Er bestaat geen vaccin tegen het virus. Er zijn op dit moment ook geen preventieve maatregelen bekend om infectie te voorkomen.

Het virus hoort bij een groep virussen waarvan sommige infecties kunnen veroorzaken bij mensen. Uit een eerste onderzoek van het Nederlandse RIVM blijkt dat overdracht van dit virus naar de mens tot nu toe niet is aangetoond. Er zijn evenmin gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden na contact met besmette dieren of na het eten van vlees of andere producten van besmette dieren.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat dit virus bij mensen ziekte kan veroorzaken, adviseert het RIVM om de gebruikelijke hygiënemaatregelen te nemen (handen wassen) na contact met dieren.


bron: www.rivm.nl


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram