Inname dioxines via voedsel fors gedaald

nieuws De afgelopen jaren is onze inname van dioxines via de voeding fors gedaald. Ze valt nu binnen de veiligheidsnormen voor onze gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in opdracht van de FOD Volksgezondheid.
De dioxinegehaltes in melk en vlees zijn gedaald, wellicht als een gevolg van de vele reductiemaatregelen die genomen zijn waaronder normering en controle van dioxines en PCB’s in dierenvoeders en levensmiddelen. De studie is gebaseerd op de gegevens van de Nationale Voedselconsumptiepeiling (2004) en metingen van 38 representatieve mengstalen van 486 levensmiddelen uit supermarkten in 2008. Deze schatting houdt dus geen rekening met eieren van particulieren.
Voor 2008 wordt de gemiddelde dagelijkse inname in België op 0,72 picogram toxiciteitsequivalenten (TEQ) per kilo lichaamsgewicht geschat. Dat is beduidend lager dan de norm bepaald door het Europese ‘Scientific Committee on Food’: 2 picogram TEQ per kg lichaamsgewicht per dag.
Melkvet draagt gemiddeld voor de helft bij aan de totale inname van dioxines (vooral onder de vorm van kaas en boter), en vlees voor 22 % (vooral rund). Vis en visserijproducten dragen gemiddeld maar 18 % (vooral zalm, haring en schelpdieren).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram