Wat is het nut van luchtzuiveringstoestellen in huis?

nieuws De beste manier om een gezonde binnenlucht te behouden is om binnenhuisbronnen van fijn stof en andere vervuilende stoffen zo veel mogelijk te vermijden en uw huis goed te verluchten en te ventileren. Indien dat niet volstaat, kan een luchtzuiveringstoestel in bepaalde omstandigheden helpen. Meer informatie over dergelijke toestellen is te vinden op de website van het US Environmental Protection Agency.

Verschillende types luchtzuiveringstoestellen
Er zijn veel verschillende types luchtreinigers op de markt, gaande van relatief goedkope en kleine modellen tot dure en gesofisticeerde systemen die het volledige huis omvatten. Uit studies blijkt namelijk dat de effectiviteit van draagbare luchtreinigers over het algemeen laag is.

Mechanische filters kunnen geïnstalleerd worden in buizen van huizen met centrale verwarming en/of een airconditioning systeem. Ze kunnen ook worden gebruikt in draagbare toestellen die een ventilator bevatten om de lucht door de filter te zuigen. Een voorbeeld hiervan zijn HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters.
Mechanische filters kunnen stofdeeltjes tot 0,3 micrometer tegenhouden, zoals bijvoorbeeld huisstof, pollen, huisstofmijt, sommige schimmelsporen en huidschilfers van dieren.

Elektronische luchtzuiveringstoestellen gebruiken een elektrisch veld om geladen deeltjes te vangen. Ze kunnen eveneens worden ingebouwd in buizen van het centraal verwarmings- en/of airconditioningsysteem, of bestaan uit draagbare toestellen met een ventilator. Elektronische luchtzuiveraars bestaan meestal uit een elektrostatisch geladen filter.

Gasfase filters bevatten een actieve stof zoals bijvoorbeeld actieve koolstof, die die de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden. Dergelijke filters zijn geschikt om vluchtige, gasvormige stoffen uit de lucht te verwijderen. Welke stoffen ze opvangen, is afhankelijk van het type actieve stof dat gebruikt wordt. De filters moeten geregeld vervangen. Dergelijke toestellen worden vooral voor industriële toepassingen gebruikt.

• Toestellen met UV-filters zijn bedoeld om bepaalde micro-organismen (bacteriën, en/of gasvormige stoffen te vernietigen. Er bestaan verschillende types, zoals UVGI (Ultraviolet kiemdodende bestraling), PCO (Fotokatalytische oxidatie) en ozon-generatoren.
Dergelijke filters worden altijd in combinatie met een ander type van filter gebruikt, bijvoorbeeld een mechanische filter, om grotere stofdeeltjes te verwijderen. Over de effectiviteit van dergelijke toestellen voor thuisgebruik, bestaat echter weinig degelijke bewijs.

Ionengenerators gebruiken statische ladingen om deeltjes uit de binnenlucht te verwijderen. Deze toestellen bestaan enkel in draagbaar formaat.

Zin of onzin van luchtzuiveringstoestellen

• Voor deze apparaten bestaat er nog geen normering, en er is ook onvoldoende wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit van deze toestellen te staven.

• Het gebruik van luchtzuiveringstoestellen alleen kan geen goede luchtkwaliteit verzekeren, vooral wanneer sterke verontreinigende bronnen binnenshuis aanwezig zijn of wanneer er onvoldoende ventilatie is.

• Alhoewel luchtzuiveringstoestellen het niveau van binnenhuisvervuiling kunnen verminderen en kleine stofdeeltjes en allergenen kunnen wegfilteren, zijn er tot nu toe geen bewijzen dat ze de negatieve gezondheidseffecten kunnen terugdringen, vooral dan bij gevoelige personen zoals mensen met een allergie voor huisstofmijt of pollen.

• Mechanische toestellen die ontworpen zijn om stofdeeltjes te verwijderen, zijn niet geschikt om geuren of gasvormige vervuiling te verwijderen.

• Naast de effectiviteit van het toestel zelf, zijn andere factoren van belang zoals de hoeveelheid lucht die het toestel kan behandelen, de grootte van de kamer, de aard en grootte van de stofdeeltjes, de plaats van het toestel en de luchtcirculatie in de kamer.

• Luchtzuiveringstoestellen kunnen nieuwe vervuilende stoffen produceren of oude terug verspreiden. Ionengenerators en elektronische luchtreinigers produceren bijvoorbeeld ozon. Ozon kan de longen irriteren en heeft volgens wetenschappelijk onderzoek weinig effect op de vervuilende stoffen binnenshuis.

• Uit studies blijkt dat elektronische luchtreinigers zelf ultrafijn stof kunnen produceren, door reactie van het geproduceerde ozon met vervuilende stoffen in het binnenmilieu afkomstig van onder andere schoonmaakproducten, verven en luchtverfrissers. Ook gassen (zoals formaldehyde) zouden door bepaalde toestellen worden geproduceerd.

• Vooral de draagbare toestellen met een ventilator kunnen storend geluid produceren.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram