Kinderen met huisdieren hebben minder allergieën

Laatst bijgewerkt: januari 2017

nieuws In tegenstelling tot wat velen denken hebben kinderen die van kleinsaf opgroeien met huisdieren op latere leeftijd minder allergie- en astmaproblemen. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences op het congres van de American Thoracic Society in mei 2001.
Bij de studie waren 473 kinderen betrokken die op de leeftijd van één jaar blootgesteld werden aan een of twee huisdieren. Op de leeftijd van 6 à 7 jaar bleken ze minder allergische problemen en een betere longfunctie te hebben dan kinderen die opgroeiden zonder een huisdier. Ook een onderzoek in Zweden kwam tot gelijkaardige bevindingen, met dien verstande dat de kinderen met huisdieren minder astma, maar niet noodzakelijk minder andere allergieën hadden.
De resultaten van deze onderzoeken liggen in de lijn van de zg. hygiëne-paradox: diverse studies hebben de laatste jaren aangetoond dat kinderen die opgroeien in zeer hygiënische omstandigheden meer allergieën vertonen dan kinderen die in minder hygiënische omstandigheden opgroeien en die van kleinsaf geconfronteerd worden met allerlei allergenen (stoffen die allergieën kunnen veroorzaken).
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram