Werken alle antiroosshampoos goed tegen hoofdroos?

nieuws Er bestaan veel antiroosshampoos. De werking van gewone antiroosshampoos die in de supermarkt of bij de drogist of apotheker te koop zijn, en die allerlei kruiden of stoffen bevatten die de schilfering moeten tegengaan, is niet altijd duidelijk.

Beter is om een medicinale shampoo te gebruiken die een geneesmiddel tegen hoofdroos bevat. Er bestaan grosso modo twee types van producten: shampoos die de gisten bestrijden die verantwoordelijk zijn voor de hoofdroos, en shampoos die de ontsteking van de huid en de jeuk tegengaan.
Ook bij deze shampoos is succes niet gegarandeerd. Zodra u stopt met de behandeling, kunnen de schilfers terugkomen.

Shampoos met zinkpyrithion of seleensulfide verminderen de verhoogde aanmaak van talg en remmen de verhoogde schilfering van de hoofdhuid. Zinkpyrithion vermindert ook het aantal gistcellen op de huid.
Deze shampoos zijn zonder voorschrift te koop. Voorbeelden zijn o.a. Head & Shoulders, Selsun , Resdan-antiroos, Guhl anti-roos, Revlon ZP11.

In het begin is het aan te raden om het haar dagelijks of om de andere dag te wassen. Masseer de shampoo stevig in en laat vijf tot tien minuten inwerken vooraleer goed uit te spoelen met lauw water.
Als de roos zichtbaar is verminderd, voldoet een milde (geen vette !) shampoo. De anti-roosshampoo kunt u eventueel 1 tot 2 X per week gebruiken als onderhoudstherapie.

Ketoconazol
Ketoconazol (Merknaam: Nizoral® ) is een middel tegen infecties met schimmels of gisten (antimycoticum). Het bestaat in shampoo en crème. De crème is alleen op voorschrift verkrijgbaar en wordt ook terugbetaald door het ziekenfonds.
Ketoconazol is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Als u zwanger bent, vraag dan eerst uw arts om advies voordat u deze shampoo gaat gebruiken.

Gebruik deze shampoo eerst vier weken lang tweemaal per week. Daarna gebruikt u het eenmaal per week tot de klachten zijn verdwenen.
Wilt u uw haar vaker wassen, dan kunt u het de andere dagen wassen met een milde of pH-neutrale shampoo.
Het is dan wel raadzaam om de shampoo met ketoconazol drie of vier keer per week te gebruiken in plaats van een of twee keer per week.

Als u uw haar tussendoor wast met gewone shampoo, werkt de shampoo met ketoconazol namelijk minder goed.
De crème wordt toepast op het natte haar dat eerst met een gewone shampoo is gewassen. Laat het vijf minuten inwerken. Het haar dan met warm water goed uitspoelen en drogen (eventueel met behulp van een haardroger). Doe dit minimaal 2 keer per week gedurende 4 weken, daarna eenmaal per week tot de klachten zijn verdwenen.

Corticosteroïden
Lokale corticosteroïden worden bij allerlei soorten van eczeem toegepast, en zijn ook zeer effectief bij het bestrijden van de ernstigere vormen van hoofdroos. Zij remmen de ontsteking van de huid en daarmee komt het eczeem tot rust. Ook de eventuele roodheid en jeuk nemen af en de schilfering verdwijnt.
Ze zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Salicylzuur
Salicylzuur heeft een verwekend en vochtinbrengend effect op het bovenste laagje van de huid. Door salicylzuurhoudende producten te gebruiken worden schilfers, ook dikke schilferlagen verwijderd van de hoofdhuid. Salicylzuur is beschikbaar in de vorm van lotions, maar kan ook als bestanddeel worden toegevoegd aan andere anti-roos producten, zoals corticosteroïden.

Koolteer
Koolteer heeft lichte ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt gebruikt wanneer de gewone anti-roos shampoos met zinkpyrithion, seleensulfide of ketoconazol onvoldoende effect hebben. Koolteershampoos zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Meer info:
www.huidziekten.nl
www.huidfonds.nl
nhg.artsennet.nl

Lees ook: Waarom krijg je haarschilfers of hoofdroos?

Lees ook: Is elke schilfer op het hoofd hoofdroos?


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram