Is elke schilfer op het hoofd hoofdroos?

nieuws Er bestaan verschillende aandoeningen die schilfertjes kunnen veroorzaken. Hoofdroos is er daarvan slechts één. Elk van die aandoeningen moet op een andere manier worden behandeld.

• Bij hoofdroos komen de schilfers vooral voor op de hoofdhuid en zijn ze wit en droog.

• Bij contactallergie zijn er meestal niet alleen schilfertjes, maar is de huid ook rood gekleurd. De klachten treden snel op na het gebruik van bepaalde producten zoals middeltjes om het haar te kleuren, sommige shampoos en metalen haarspelden.

Psoriasis kan eveneens schilfers veroorzaken. De schilfers zijn zilverachtig wit en vaak klevend. Psoriasis gaat niet alleen gepaard met schilfers, maar ook met rode plekken en pukkeltjes. Psoriasis kan alleen op het hoofd voorkomen, maar ook elders op het lichaam.

• Sommige schimmelinfecties kunnen schilfering van de (hoofd)huid veroorzaken. De schilfertjes zijn grijswit, en meestal zijn er ronde, rode vlekjes en korstjes. Vaak breken dan de haren af of vallen ze uit waardoor kale plekken ontstaan.

Een schimmel op het behaarde hoofd wordt in medisch jargon tinea capitis genoemd, bij een schimmelinfectie van de baard spreekt men van tinea barbae of dermatomycosis barbae. Tinea capitis komt vooral bij kleuters voor. In tegenstelling tot gewone hoofdroos is tinea capitis wel besmettelijk en kan het bv. via gemeenschappelijk gebruik van sjaals of mutsen, verkleedkleren, kussenslopen enz. worden overgedragen. Het kan ook worden overgedragen door besmette katten en honden, die te herkennen zijn aan de kale schilferende plekken in de vacht.
Omdat ernstige schimmelinfecties op het behaarde hoofd soms kan leiden tot blijvende kale plekken is een snelle behandeling van belang.

Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die veroorzaakt wordt door een gist. Dit kan gepaard gaan met fijne schilfertjes. Meestal zijn er ook onregelmatige, verkleurde vlekjes in de hals, het gelaat, op de armen, enz. In tegenstelling tot hoofdroos komt dit vooral voor bij warm, vochtig weer.

• Schilfers in de baardstreek kunnen een gevolg zijn van een bacteriële besmetting van de haarzakjes (folliculitis) met stafylokken overgebracht door bv. vuil scheergerief. Meestal zijn er dan ook ronde, rode vlekken of puistjes te zien.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram