Mannen en opvliegers

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Ongeveer 20% van de mannen ouder dan 60, zou last hebben van vapeurs of opvliegers, vergelijkbaar met de vapeurs van een vrouw in de menopauze. Kenmerken zijn aanvallen van transpireren en soms een opvallend rood gelaat.
Oorzaak kan een abnormaal sterke daling van het mannelijk geslachtshormoon testosteron zijn. Het woord "andropauze" suggereert dat de testosteronsecretie stopt, vergelijkbaar met de uitval van oestrogeenafscheiding bij de menopauze. Bij de gezonde, ouder wordende man is van echte uitval evenwel geen sprake. Het gaat eerder om een geleidelijke afname van de concentratie van het vrij testosteron.

Artsen gebruiken daarom liever het letterwoord PADAM of PEDAM (Partial of Progressive Androgen (Endocrine) Deficiency of the Aging Male) of Laag Testosteron Syndroom, in plaats van andropauze.
Andere mogelijke klachten zijn:
- verminderde vitaliteit en spierkracht,
- men voelt zich minder goed in zijn vel, is humeurig
- slaapstoornissen
- verminderd concentratievermogen.
- verminderde libido, geringer orgasmegevoel
- erectieproblemen (erectiezwakte, te kortdurende erectie...).
Ook kan dit gepaard gaan met toenemende vetophoping in de buik en botontkalking (osteoporose). Bij de man is ook geen sprake van een duidelijk einde van de vruchtbaarheid zoals bij de vrouw.
Heeft u één of meerdere van deze klachten, praat erover met een arts en zoek samen naar een oplossing.

Als een bloedonderzoek aantoont dat er een belangrijk tekort aan testosteron is, kan hormoontherapie zinvol zijn. Terwijl er vroeger alleen inspuitingen bestonden, zijn er vandaag ook dagelijks aan te brengen crèmes en gels verkrijgbaar die de testosteron op eenvoudige wijze in de bloedbaan brengen.
Toediening van testosteron heeft echter een aantal bijwerkingen, zoals ontwikkelen van borstweefsel en het vasthouden van vocht. Bovendien kan het mogelijk de kans op prostaatkanker verhogen. Daarom moet u bij hormoonbehandeling geregeld op prostaatkanker en andere bijwerkingen laten controleren.
Indien u aan overgewicht lijdt, zal de arts u waarschijnlijk ook aanraden om af te vallen.
Een andere mogelijke oorzaak van opvliegers is de overproductie van vaatverwijdende stoffen. Dit wijst meestal op een onderliggende aandoening (zoals darmkanker), zodat een onderzoek door de arts altijd aangewezen is, zeker wanneer ook andere klachten optreden, zoals bv. diarree.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram