Waarschuwing tegen ‘graspil tegen hooikoorts’

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Recent verschenen in de pers berichten over een “vaccinpil met stuifmeel van vijf hooikoortsuitlokkende grassoorten”, met als titel “Graspil stopt hooikoorts”. Deze stelling is voorbarig, zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (B.C.F.I.)
Het gaat over een allergeenextract van vijf verschillende grassen voor toediening onder de tong bij personen met hooikoorts ten gevolge van graspollenallergie. Dit allergeenextract (Oralair®) is geregistreerd maar niet beschikbaar in België. Er is ook een enkelvoudig allergeenextract ontwikkeld (dus met één grassoort, Grazax®), met eveneens registratie in België, maar evenmin beschikbaar. Beide allergeenextracten zijn wel beschikbaar in o.a. Frankrijk en Nederland.

Desensibilisatie voor graspollenallergenen door langdurige, regelmatige toediening van allergeenextracten wordt voorbehouden voor patiënten met bewezen allergie aan graspollen die ondanks de klassieke behandeling (vooral orale H1-antihistaminica en lokale corticosteroïden) hinderlijke symptomen vertonen.
Klassiek dienen allergeenextracten subcutaan te worden toegediend, met als belangrijkste nadeel het risico van ernstige allergische reacties (gaande tot anafylactische shock). Het lijkt erop dat met sublinguale toediening het risico van ernstige allergische reacties geringer is, maar lokale ongewenste effecten zoals irritatie van de keel, jeuk, conjunctivitis, gezichtsoedeem en loopneus zijn frequent.

De conclusie dat deze preparaten “hooikoorts stoppen” is op zijn minst voorbarig. De studies tonen wel een gunstig effect op de hooikoortssymptomen en een vermindering van de nood voor medicatie, maar deze winst is beperkt.
Ook zijn de verschillende preparaten voor sublinguale toediening moeilijk onderling te vergelijken gezien de verschillen in toedieningsschema’s en het gebrek aan standaardisatie van de extracten. Daarenboven zijn de gegevens over doeltreffendheid en veiligheid van gebruik gedurende meerdere graspollenseizoenen afwezig (Oralair®) of zeer schaars (Grazax®).
Meer info:
via www.bcfi.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram